10 restips som hjälper dig att resa smartare

 

En av de vanligaste frågorna som andra ställer till mig, är hur jag och min make har råd att resa så mycket som vi gör. Svaret på frågan är inte speciellt invecklad, men det kräver ett visst intresse från den som vill veta svaret. I denna artikeln har jag samlat några tips som jag har lärt mig under de senaste åren av resor. Tips som jag använder hela tiden och som får mig att känna att jag reser både smartare och nästintill helt gratis.

 

Knepen som gör att du kan boka flygbiljetter för poäng från dina vardagsinköp

Ja, du läste rätt. I denna artikel kommer jag inte djupdyka i exakt hur du kan boka bonusresor för poäng, som du samlar från alla dina transaktioner i vardagen. Detta på grund av att jag redan skrivit hundratals inlägg om tips och tillvägagångssätt. Dessa delar jag mer än gärna med mig av och du kan läsa mer om det på vår andra hemsida eurobonuspoang.se. För dig som aldrig hört talas om detta tidigare rekommenderar jag att läsa vår Guide – samla EuroBonus-poäng till gratis resor världen över. Kort sammanfattat, så innebär det att du använder ett SAS Amex kreditkort i vardagen för alla dina vardagliga inköp, där du får EuroBonus-poäng på varje köp du gör med kortet. Dessa poäng bokar du sedan bonusresor för världen över. Bonusresor har ett fast poängpris, vilket innebär att du redan vet på förhand hur många poäng en bonusresa kostar till en specifik Geografisk zon. Du kan boka biljetter i både ekonomiklass, Business class och First class. Du betalar en bokningsavgift på 450 sek per person och flygskatt som brukar landa på mellan 500-2000sek beroende på hur långt du flyger.

Reser du från Sverige så kan du förvänta dig att betala omkring dessa priser i skatter och avgifter för bonusresa med EuroBonus-poäng inom Star Alliance:

  • USA och Kanada: 1500-2000 sek/ person
  • Centralamerika och Karibien: 2000-3000 sek/ person
  • Asien: 2000-2500 sek/ person
  • Australien: 2500-3000 sek/ person
  • Afrika: 1500-2500 sek/ person
  • Maldiverna: 2500-3500 sek/ person
 

Saker du redan gör i vardagen där du kan tjäna poäng till flygresor

 

1. Flyg: 
Bli medlem i ett bonusprogram. EuroBonus-programmet är det mest förmånliga programmet för oss svenskar. Att boka bonusresor för poäng från köp man gör i vardagen oavsett, är ett väldigt förmånligt sätt att kunna resa. Om du utgår från att du idag handlar med ditt vanliga betalkort från banken, får du ingenting tillbaks från att tanka bilen, handla mat, betala räkningar etc. Om du i stället gör det med ett SAS Amex kort, kommer du snabbt upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka bonusresor för dig själv och hela familjen. Kom bara ihåg att en bonusresa inte är helt samma sak som en gratisresa. Du behöver således betala flygskatter och avgifter på bonusresor, men det är långt mycket mindre än vad det skulle kosta att boka en resa för kontanta medel.

2. Hyrbil
De flesta biluthyrningsföretag har kundklubbar (exempelvis Avis Preferred och Hertz Gold) där den främsta förmånen är att du får använda den ”VIP-kö” som innebär att det går lite snabbare att hämta ut din hyrbil. Medlemskapen är kostnadsfria. På många internationella destinationer finns det lokala biluthyrningsföretag som erbjuder lägre priser än de stora internationella biluthyrningsföretagen. Du kan enkelt jämföra utbud och priser med hjälp av prisjämförelsesajter som Momondo, Travellink m fl. Kom också ihåg, att du kan samla poäng på hyrbil inom olika flygallianser, exempelvis kan du tjäna EuroBonus-poäng för hyrbil hos Avis, Hertz och SiXt genom att boka direkt genom EuroBonus som partner.

3. Hotell
Bli medlem i ett eller flera hotellbonusprogram. Redan på basnivån ingår ofta gratis wifi, gratis frukost och rabatt på den totala kostnaden av vistelesen. Det lönar sig att jämföra hotellpriser. Boka också alltid ett hotellrum som är avbokningsbart, det ger dig flexibilitet att ändra datum och byta hotell om dina resplaner förändras. Du kan samtidigt söka efter eventuella rabatterbjudanden och kampanjpriser som dyker upp dem datumen som du önskar boka hotell.

 
 

Några tips för att resa smartare och billigare

4. Res 2 personer för poängpriset av 1. Du får alltså 50% poängrabatt
I både Sverige och Norge erbjuds 50% poängrabatt kuponger till alla med ett SAS Amex Elite eller SAS Amex Premium kort, efter att ha uppfyllt kvalifikationskraven. Det innebär att du kan resa 2 personer för 1 – en av de absolut bästa förmånerna där du får en bonusresa för halva poängpriset en gång per kalenderår. Reser du ensam får du istället 50% rabatt på poängpriset.

5. Hyr boende privat i stället för hotell
Om du är som oss, att du gärna vill resa till tropiska breddgrader och mer exklusiva och populära resmål, är hotellpriserna ibland hutlösa. Ganska ofta, är priset också så högt i förhållande till vad man får för pengarna att det känns som ett rån. Om jag inte kan hitta en hotell som erbjuder mina önskemål, då är jag heller inte speciellt villig att betala ett högre pris. Då kan jag lika gärna hyra en lägenhet eller hus privat genom Booking.com för betydligt mindre summa. Och i stället ha pengar över till aktiviteter och utflykter.

Om vi väljer att boka hotell, så är det för oss uppskattat om hotellet ligger så till att det finns möjlighet att ta en promenad och att det finns butiker på gångavstånd där man kan handla det viktigaste. Det är också en fördel om hotellet erbjuder gym för att kunna starta dagen på bästa sätt innan en god frukost. Jag filtrerar på läge, gratis frukost, strandnära och gym. Internationella hotellkedjor tvekar inte att ta ut dyra priser för en frukost, vilket gör att jag gärna vill ha det inkluderat i priset. Antagligen kommer detta typ av hotell att vara dyrare än andra, men då slipper man samtidigt att lägga pengar på taxi för att hitta ett bra frukostställe, restauranger, ta sig till stranden eller matbutik för att inhandla snacks. Ett plus är också om hotellet erbjuder gratis uthyrning av cyklar.

6. Packa med viktiga torrvaror och livsmedel som klarar flyget
Ett bra tips, är att packa med några saker i incheckat bagage om ni ska hyra ett hus eller lägenhet privat. Jag reser aldrig någonstans utan mitt Herbamare örtsalt och riskakor (både havssalt och med popcornsmak). Det är långt ifrån att jag alltid äter dem, men i många fall har de räddat mig när jag flyget varit försenat och man kommer sent in på natten till destinationen där butiker är stängda för kvällen. Om man hyr privat bostad under semestern och planerat att laga middagar, kommer det bli dyrare att behöva inhandla allt från scratch. Packa därför gärna med lite torrvaror så som kryddor och kaffe som du redan har hemma, så sparar du onödiga utgifter. Dessa är antagligen inget du vill packa med när du reser hem vilket gör det högst onödigt att handla saker som ändå inte hinner ta slut.

7. Packa med tvättpåse
För att hålla ordning på saker och hålla rena och smutsiga kläder separata packar jag med tvättpåsar och plastpåsar i resväskan. Ofta finns det tvättpåse på hotellrum, men det är inget du får ta med dig när du ska resa hem. Ett gäng vanliga plastpåsar kan göra tricket att sortera smutstvätt från rena kläder i packningen.

8. Förvara alltid ett kreditkort i säkerhetsboxen
När vi reser, delar vi upp våra kreditkort och betalkort. Vi tar aldrig med alla med samtidigt i plånboken. Åtminstone ett av kreditkorten brukar lämnas kvar i säkerhetsboxen på hotellrummet. Tillsammans med våra pass och andra resedokument. På så sätt finns alltid en säkerhet oturen är framme att plånboken tappas bort eller om någon av oss skulle bli utsatt för att bli rånad.

Ett annat tips, är att ta foton på era pass, resehandlingar och försäkringshandlingar och spara i kameran på mobilen för att ha lättillängligt. Att gå omkring med passet på sig utomlands är inget bra alternativ om något tråkigt skulle inträffa där man blir av med sitt pass.

9. Ha alltid en summa kontanter i landets valuta du ska resa till
Jag vet. Bankerna vill få oss att tro att vi kan och bör leva i ett kontantfritt samhälle. Men världen ser inte ut så. Långt ifrån sanningen i andra länder. Alla taxichaufförer tar inte kort, den lilla lokala butiken på hörnet när du vill handla vatten kanske inte heller accepterar kort och absolut inte kvinnan som säljer kokosvatten på stranden. Om det blir strömavbrott på ön där du befinner dig, kan du inte heller förlita dig på att kunna betala med kort. Det finns så många omständigheter som du behöver ha med i beräkningen. Det kanske kostar det några hundralappar extra att växla valuta på Forex hemma i Sverige innan avresa, men ibland kan det faktiskt vara värt att slippa huvudvärken vid ett senare tillfälle. Du slipper också uttagsavgifter, eftersom du antagligen inte kommer kunna ta ut hur stor summa som helst i en ATM och därför kommer behöva göra flera mindre uttag i landets valuta. Just saying.

Vi sparar dessutom mynt och sedlar i olika valutor från resor vi gör (och som vi vet att vi vill resa tillbaka till), förutom att det är ett trevligt minne så kostar det ofta en del av växla in valutan till svenska kronor igen. Det gör att vi ofta har någon valuta i hemmet som kan användas inför nästa resa, dollar och euro är valutor man kommer ganska långt med.

10. Ta alltid med dig det mest nödvändiga i handbagaget
Extra underkläder, ett linne eller t-shirt, linsvätska, solglasögon och en liten toalettpåse kan vara din räddning om bagaget inte kommer fram. Även om det inte sker speciellt ofta att bagage försenas eller fösvinner helt, så är det något som alla affärsresenärer upplever då och då. Om du har en reseförsäkring som täcker inköp av de viktigaste nödvändigheterna, är det ju bra, men det är inte alltid du kan få tag på alla dina nödvändigheter på plats, eller har lust att börja med en shoppingrunda när du kommer fram till destinationen. Därför kan de viktigaste sakerna i handbagaget vara din räddning, tills att incheckat bagage förhoppningsvis kommer fram.

När jag flög första gången till Costa Rica år 2013 hade jag packning för 3 månaders vistelse. Mitt incheckade bagage försvann spårlöst. Jag skulle ha lämnat San José direkt 5h söderut i djungeln, men fick stanna kvar i huvudstaden för att sitta i många och långa telefonsamtal med flygbolaget. Först 2 dygn senare, fick jag ett samtal att dem hittat resväskan, och som tur var så blev den levererad genom att någon körde den till mig. Efter den erfarenheten så ser jag dock alltid till att ha det viktigaste i handbagaget. En bikini tar inte så mycket plats, så den åker också med i min handväska eller handbagage.

 

Vilka är dina bästa resetips som får dig att resa smartare?

MISSA INTE NÅGOT!
Nyheter och Tips

Prenumerera på vårt Gratis Nyhetsbrev. Med vårt Nyhetsbrev håller du dig uppdaterad på nya inlägg, poängnyheter och aktuella kampanjer! Tips för dig som samlar poäng till bonusresor!

Nyhetsbrevet är inställt automatiskt på att skickas dagligen kl 12.00

Du godkänner vår integritetspolicy

Skaffa Premium-medlemskap

Premium-medlemskapet innebär att inga automatiska reklamannonser visas på happytravels.se och du får tillgång till låsta artiklar på hemsidan. Detta medlemskap är helt frivilligt och din betalning hjälper oss att täcka kostnader för domän, server- och driftkostnader som är relaterade till hemsidan.

✅ Medlemskapet betalas med en kostnad på 69 sek / år. Du kan närsomhelst säga upp abonnemanget för att stoppa debitering för nästkommande år. 

happytravels.se
En blogg för poängsamlare
Smarta resetips hur du förvandlar dina vardagsinköp till bonusresor. Samla poäng från vardagsinköp till bonusresor inom SkyTeam. Du hittar Guider och tips på hemsidan hur du samlar poäng på vardagsinköp & hur du bokar en bonusresa för dina EuroBonus-poäng.

Har du fått igenom en bokning på bonusresa?
Dela gärna din bokade bonusresa i Facebook-gruppen och/eller maila oss så publicerar vi din poängresa under reserapport på hemsidan!

Sök på hemsidan:

Senaste:

Poängnyheter:

Tips & Tricks:

➜ FÅ 20% rabatt hos Awardfares på första månaden av ditt Guld- eller Diamantabonnemang genom att registrera dig via denna länk.

Samla poäng:

happytravels.se är en gratis icke officiell blogg för poängsamlare och har ingen koppling till SAS EuroBonus-programmet. Hemsidan kan innehålla reklam, annonser och betalda samarbeten. Detta är kostnadsfritt för dig som läsare. Eventuell provision och ersättning är avgörande för att kunna upprätthålla driften av hemsidan. Använd gärna våra länkar som publiceras och gå till erbjudandena genom dem. Vi publicerar endast länkar och erbjudanden som vi anser är relevanta och gynnar våra läsare.

Prenumerera på gratis nyhetsbrev

Nyheter och Tips!

Läs vår integritetspolicy för mer info.

Poängnyheter

Nyheter & Tips inom poängvärlden för SAS EuroBonus och bonusresor inom SkyTeam.

Veckans tips

VECKANS TIPS SAS EuroBonus MEDLEMSERBJUDANDEN.

Copyright © 2024 All rights Reserved by happytravels.se.

happytravels.se är en gratis icke officiell blogg för poängsamlare och har ingen koppling till SAS EuroBonus-programmet. Hemsidan kan innehålla reklam, annonser och betalda samarbeten.