20 Tips för att resa mer klimatsmart utomlands

I det här inlägget har vi samlat 20 tips för att göra din utlandsvistelse lite mer klimatsmart.

Att resa har många fördelar. Allt från att känna värmen, se fantastiska vyer, orörda stränder, äta exotiska maträtter, till att uppleva andra kulturer och träffa nya människor. Resandet kan även slå hårt mot vårt klimat. Speciellt nedskräpning i naturen och utsläpp från flygresandet. Det finns därför många goda anledningar att öka din miljömedvetenhet vid resandet. Du kan göra en förändring vid val av dina flyg, hotell, aktiviteter och även maten du äter. Det ideala är självklart att välja den resa som ger absolut minsta utsläpp. men det är inte alltid möjligt. Här kommer 20 olika tips i ett försök att göra mindre avtryck på vår planet.

 

Viste du att…

  • En genomsnittlig bil släpper ut 192 g koldioxid per kilometer om du kör ensam, men genom att samåka minskar du alla passagerares utsläpp.

  • Kryssningsfartyg släpper ut 3 till 4 gånger så mycket koldioxid per person (och kilometer) som flyg.

  • Flygresandet står för ca 20 % av turistindustrins koldioxidutsläpp. Så mycket som 50 % av flygplanens utsläpp kan komma från start och landning.

  • Tågresor är det mest miljövänliga alternativet av färdmedel (cykling borträknat). Tåg släpper ut upp till 75 % mindre koldioxid än flyg. 

  • Turistboende står för 1% av våra globala utsläpp, och 20% av turistindustrins utsläpp.

     
  • Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i våra hav. Det är lika mycket som att en full sopbil dumpas ut i havet varje minut, av varje dag. Det tar över 400 år för varje plastflaska att brytas ner. Det bästa alternativet är såklart att inte skräpa ned. Du sparar ocksp över 300kr per månad att inte köpa vatten på flaska och i stället ha med dig din egen.
 
 

1. Välj hållbara destinationer 

Välj destinationer med fokus på att framhäva grön och hållbar turism, där man aktivt arbetar för att öka livskvaliteten för sina lokalinvånare. Dessa indikationer skulle kunna vara att de uppmuntrar återvinning och minskad energianvändning, städer som arbetar med påverkan på naturen, människorna och deras historiska arv. Det finns flera exempel på olika länder och destinationer som kräver att deras turister och besökare lovar att skydda naturen och kulturarvet innan de kommer in i landet.

 

2. Minska din köttkonsumtion

Mat och dryck är för många höjdpunkten på utlandsresan (även för oss när vi är ute och reser). Det finns en stor lust inför att testa olika lokala specialiteter på sitt resmål. Men köttkonsumtionen har en stor miljöpåverkan. Försök att välja och testa olika vegetariska och växtbaserade rätter. Självklart behöver du inte utesluta kött helt, men det är klokt att inte välja det till både frukost, lunch och middag vareviga dag. Försök att hålla köttkonsumtionen på en lägre nivå. Försök också att alltid välja närproducerade råvaror om du lagar mat själv eller restauranger som öppet erbjuder sådana alternativ.

 

3. Ta tåget

Att ta flyga är en riktig miljöbov, vilket de flesta vet vid det här laget. Ett utmärkt alternativ är att ta tåget istället när den möjligheten finns. Förutom att det är ett mer bränslesnålt transportmedel passar tågresor även bra för längre sträckor. Med nattåg gör det också möjligt att vakna upp i ett annat land. Från Sverige kan du exempelvis ta tåget från Malmö till Köpenhamn eller Berlin och därifrån resa vidare till andra länder. Interrail har även tågluffarkort som gör det möjligt att ta tåget till många länder inom Europa. Under sommarmånaderna och vissa helger under vårsäsong går det att boka nattåget med Berlin Night Express direkt från Malmö till Berlin.

 

4. Ska du resa utanför Europa och ändå behöver ta flyget?

Flera flygbolag erbjuder för dig att klimatkompensera resan. Det innebär att du betalar lite extra för utsläppen som redan för med sig. Pengarna som du betalar går till ett projekt som är klimatvänligt och som inte varit möjligt att genomföra utan de investeringar som kommer från klimatkompensationen. Direktflyg är mycket bättre för miljön än flyg med mellanlandningar. Så mycket som 50% av utsläppen från ett flyg kommer från start och landning, speciellt för kortare flyg.

Skippa engångshörlurar på flyget

Många flygbolag erbjuder gratis engångshörlurar för flygets underhållningssystem (IFE). De är ofta av dålig kvalitet, och används oftast bara en gång innan de slängs iväg. Med miljontals personer som reser med flyg varje år, innebär det många engångshörlurar som används i onödan. Speciellt med tanke på att dem flesta har egna personliga hörlurar med sig med bluetooth, tillgång till att ladda ned poddar och serier offline i mobil eller dator.

 

5. Kryssningar är större miljöbov än flyget

Forskning visar på att även de mest miljövänliga kryssningsfartygen släpper ut 3 till 4 gånger så mycket koldioxid per person och kilometer jämför med flyg. Kryssningsfartyg som kryssar runt till som innebär många stop i många populära hamnar och turistdestinationer. Även om det kan ses som ett bra alternativ till flyg, är sanningen faktiskt omvänd. Utöver miljöproblem, skapar de många andra problem, exempelvis överturismen och minskad turism på lokala ställen, där resenärerna äter och dricker på fartyget och inte gynnar den lokala turism alls som det är tänkt.

 

6. Skippa taxin och promenera, cykla eller åk kollektivt på resmålet

När du kommit fram till resmålet finns det ofta goda möjligheter att välja ett mer miljövänligt transportmedel. Att promenera (i ett par väl investerade skor), cykla eller välja kollektivtrafik gynnar både din hälsa, motion och miljön. Går det att uppleva en ny miljö på ett bättre sätt än via cykel eller promenad? Om du ska ta dig längre sträckor gör du rätt i att ta kollektivtrafiken. Undvik taxi och hyrbil i den mån det går, dels för att det är dyrare, men också minst miljövänligt. Det kanske inte alltid är möjligt i alla situationer att välja det minst miljövänliga alternativet, men ha som rutin att tänka över vilka val som finns att välja på där du befinner dig.

 

7. Välj hyrbil som är miljövänlig

Bilresor är ett roligt sätt att få uppleva olika ställen och besöka olika städer på eget bevåg. USA är ett typiskt resmål där många gärna vill bila mellan olika delstater. Bil släpper ut mycket mindre växthusgaser per kilometer än flyg, men det finns idag gott om alternativ till att uppgradera sig genom att hyra en bränslesnål bil, om möjligt elektriskt eller hybrid, då de drar mindre energi. Hyr inte en större bil än vad du behöver. Större bilar leder oftast till högre utsläpp per person, då det är mer vikt som måste förflyttas. 

 

8. Semestra i grannländerna

Vandrar tankarna till Thailand eller Grekland så fort det vankas semester? Om du vill utanför Sveriges gränser kan ett alternativ vara att besöka ett land som ligger närmare i stället. Många av oss reser ofta väldigt långt, utan att någonsin upptäckt de nordiska ländernas rikedom när det kommer till natur, sevärdheter och mat. Det måste inte alltid väljas charterresor med all inklusive eller halvpension? Många länder inom Europa erbjuder stora möjligheter till både på nattliv, shopping, fina stränder, naturupplevelser, vandringsleder och avkoppling.

 

9. Boka din resa utanför högsäsongen

De mest besökta städerna är inte alltid de mest hållbara. Försök att boka in din resa utanför högsäsongen. Högsäsong innebär inte alltid när vädret badtemperaturen är som bäst, utan ofta handlar det i stället om när flest reser dit (skollov, högtider och heldagar etc.) Att resa under lågsäsongen innebär inte bara billigare hotell och flyg – utan du hjälper även ekonomin och turism i området. Turism är ofta säsongsbetonad, vilket innebär att många anställda står utan jobb efter högsäsongen. 

 

10. Välj ditt boende med omsorg

Ett annat tips är att försöka välja ett hållbart boende när du är ute och reser. Idag finns det ofta många hotell, lägenheter, hostels och B&B som drivs på ett hållbart sätt. Du kan även ta eget ansvar och spara energi som du inte är beroende av. Släck belysning och använd vatten och luftkonditionering sparsamt. Enligt en rapport från Booking.com har antalet resande som vill bo på hållbara boenden ökat från 19% till 81% mellan åren 2016 och 2021.

 

11. Häng upp din handduk för att återanvända den igen

En praxis när du bor på hotell är att hänga upp handdukar för att visa att du vill använda dem igen. Handdukar som lämnats på golvet eller liggandes någon annanstans brukar anses smutsiga och house keeping byter ut dem mot nya. Likaså med lakan, behöver det verkligen bäddas rent varje dag på hotellrummet? Om du inte tvättar lakan och handdukar varje dag hemma, varför behöver du göra det när du är ute och reser? Undvik alltså onödig städning med “stör-ej” skylten om du inte behöver det.

12. Var medveten om din energi- och vattenanvändning

Gör allt du kan för att bevara vattenståndet och minska ditt energianvändning när du är på semester. Utöver transport för att ta dig till din destination, är energi något som behövs för uppvärmning och elektricitet. I vissa turistområden kan det lokala vatten- och energiinfrastrukturen vara väldigt påfrestat. Många områden har svårt att möta detta slöseri och det stora vattenbehovet. Det är också något framöver som kommer att bli värre med ökande temperaturer och en ökande population på vår planet. Så vad ska du göra under din semestervistelse? Börja med att stäng av elektroniska apparter som inte används (inte stand-by). Släck lampor och stäng av TV när du lämnar ditt hotellrum. Duscha istället för att ta ett bad, kanske till och duscha kallt? Undvik krav på städning av hotellrummet och stäng av AC om du är borta över dagen.

 

13. Investera i en egen vattenflaska

Dem allra flesta har redan idag en vattenflaska hemma – och har du inte det är, det nog dags att köpa en. Genom att ta med den och fylla på, slipper du köpa engångsflaskor med vatten när du ska till stranden eller på din vandring. Skulle du köpa engångsvattenflaskor varje dag skulle det också bli dyrare och dessutom skulle du behöva släpa med dig dem tillbaka från stranden för att källsortera dem. För miljön är det också resursslöseri med engångsvattenflaskor, för att inte tala om faran med nedskräpning i våra hav och på våra stränder.

 

14. Undvik engångsartiklar som plastsugrör och tallrikar

Ett litet plastsugrör ser du kanske inte som en stor grej när du sippar på din drink. Men i det stora hela är det många bäckar som, som leder till en förödande effekt på naturen, speciellt om de hamnar i havet. Även papperssugrör är en onödig sak att producera, gör det till en vana att helt enkelt tacka nej till sugrör.

 

15. Ta med en återanvändbar shoppingpåse på din semester

Precis som att du tar med en återanvändbar påse när du shoppar i Sverige, bör du göra samma sak utomlands. Den tar i princip inte upp någon plats i väskan, men kan hålla väldigt mycket och vara väldigt användningsbar när det är dags.

 

16. Använd miljövänlig solkräm som inte förstör våra hav och korallrev

När du reser till soliga områden, speciellt närmare ekvatorn, är solkräm ett måste för att undvika brännskador på huden. Tyvärr finns det många solkrämer som innehåller kemikalier som är direkt skadligt för miljön, och speciellt korallreven. Forskning har visat att solkräm kan bleka, och skada, korallrevens DNA. Något som inverkar på deras förmåga att reproducera normalt. Så se till att solkrämen du köper är mer skonsam för miljön. Det finns flera länder som har strikta krav på innehållet i solkräm. Exempelvis har turistparadisen Australien och Palau olika krav och förbud på olika typer av solkräm med förhoppningen är att det ska stoppa badande turister från att förstöra korallreven.

 

17. Packa lätt

Varje kilo som du kan ta bort från din packning och resväska minskar koldioxidutsläppen. Förutom det, så ger det dig också en större frihet när du är ute och reser. Beroende på vart du ska resa, och hur, är det inte alltid enkelt att packa lätt. Men för varje extra bagage, och för varje extra kilo bidrar du till lite högre vikt och på så vis högre utsläpp. Då din transport måste använda mer bränsle. Det finns också andra fördelar med att packa lätt. Om du flyger med bara en kabinväska, slipper du olika köer för att check-in bagage och vänta på att hämta upp den. Det blir även mycket lättare att ta dig runt om du slipper konka på en stor resväska.   

 

18. Se till så att de pengar du spenderar gynnar lokalinvånare

Att resa ger dig en insikt i nya kulturer och du får nya upplevelser. Kanske har du redan märkt av baksidan av turism under dina resor? Så mycket som 90% av pengarna som spenderas på turism åker ut ur den lokala ekonomin. I stället går dem flesta vinter till stora turistbolag och flygbolag istället. Försök att shoppa lokalt och välj hotell och restauranger som är lokalt ägda och som anställer lokalinvånare.

 

19. Respektera naturen och djuren

Att åka på semester är ett utmärkt tillfälle att leva en simplare livsstil. Det är dock viktigt att respektera lagar och seder. Skyddade områden, som naturreservat, spelar en viktig roll i att skydda jordens biologiska mångfald och resurser. Tänk på att inte skräpa ned överhuvudtaget. Lämna inga onödiga spår som natur eller djur kan fara illa av. Är det redan mycket nedskräpning på resmålet? Gör då en god gärning och hjälp till att städa upp lite.

Ta med en påse för att plocka upp skräp

Att ta med en egen påse är ett enkelt tips kan göra en stor skillnad för att skydda naturen. Skräp är inte bara något negativt som påverkar hur det ser ut i naturen, det kan vara direkt farligt för djur och det hamnar till slut ofta i våra hav. Något som kan sluta med mer mikroplast i djurens mat, och även vår mat. Gör alla en tjänst och plocka upp skräp du ser. Jag och min make gör alltid ”5 min beach clean up” på våra morgonpromenader utomlands. Vi tar med oss en påse och samlar ihop plast, kapsyler, cigarettfimpar m.fl som människan lämnat efter sig. Personligen blir jag väldigt upprörd av att det finns många som inte respekterar vår natur och vilda djur.

 

20. Bojkotta turistattraktioner med inslag av djur

Rida häst och vagn på en uttorkad och utmärglad häst? Rida elefant? Ta foto med papegojor? klappa tigerungar? Nej vet du vad. Här går gränsen. Så naiva är inte vi svenskar längre hoppas jag? Majoriteten av turistattraktioner som erbjuder att till exempel rida elefant, klappa tigrar, eller ta foto med papegojor jobbar inte med det här på ett genuint sätt. Dessa företag livnär sig på att tjäna pengar och struntar sina djurs välmående. Exempelvis är papegojor inte till sin natur trygga med att sätta sig på en främmande människas axel. För att dem skulle göra det, krävs det att dem är trygga och skapat en relation en längre tid med personen. Så nästa gång du blir erbjuden att rida elefant eller ta foto med en papegoja, tänk ett steg längre och var säker på att djuret inte har blivit tuktad och misshandlat för att få den att göra som den blir tillsagd.

Vilda djur då? Såklart finns det pålitliga naturguider som jobbar med djurskydd och att bevara vilda djur. Men det gäller att göra ordentlig och grundad efterforskning i så fall. I naturen bör man således alltid undvika att röra och mata vilda djur. Detta för att undvika att de blir vana vid människor, och förlitar sig på oss. Om du är precis som jag, och älskar djur, är mitt tips att besöka olika rescue center och bidra med en slant till att skadade och omhändertagna djur ska få möjligheten att komma tillbaks till sin ursprungliga miljö. Ett besök på ett rescue center innebär inte automatiskt att man får mata, röra eller klappa ett djur, men det är ofta en fin upplevelse och att kunna bidra till något gott. Precis som med Naturguidningar och övriga turistattraktioner, krävs det att man noga kollar upp och gör efterforskning innan besök, så man inte hamnar i fällan att det är ett oseriöst och vinstdrivande företag där djuren inte står i fokus.

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Skaffa Premium

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev kostnadsfritt!

Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig nedan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid.