De 10 vanligaste engångsartiklarna i plast på havens stränder

 

1. Dricksflaskor och kork
2. Cigarettfimpar
3. Bomullspinnar i plast
4. kexförpackningar / godisförpackningar
5. Bindor, tamponger etc.
6. Plastpåsar
7. Bestick, sugrör och omrörare
8. Dryckesmuggar och lock
9. Ballonger och ballongpinnar
10. Matlådor inklusive snabbmatsförpackningar

 

 

Det är bra att inte ta med sig plastförpackningar eller disposiva plastföremål när man ska ut och resa eftersom det sällan finns bra avfallshantering lokalt.

Plast är alltid skapad av fossila bränslen och utgör tillsammans med kemiska sammansättningar en direkt miljöpåverkan som går hela vägen från olje- och gasutvinningen, genom alla steg, till färdig plast och avfallshantering. Plastförbrukningen i världen ökar och trots stora projekt återvinns troligtvis bara runt 1 % av alla plastprodukter i världen. När plast eldas upp skapas gaser och kemikalier som är mycket rökutvecklande och giftiga samt påverkar naturen negativt. Även i våra hav hittar forskarna mängder av plast och plastpartiklar som inte försvinner utan bara bryts ner till mindre och mindre delar.

 

Frivilligt arbete med strandstädning

Även om det finns många positiva initiativ på gång, är skadorna under de senaste 60 åren sedan masstillverkning av plast började så stora att vi bara är i början av våra chanser att begränsa de långsiktiga skadorna på vår planet och mänskligheten. Bli volontär och gå med i en organisation som arbetar för rena stränder varje dag! Hundratusentals volontärer kammar stränder och kustlinjer runt om i världen för att städa upp det skräp som mänskligheten producerar. Exempelvis erbjuder volunteerworld volontärarbete längs kusterna i Costa RicaSpanien och Filippinerna. Hjälp till att bevara sälar, havssköldpaddor och andra djur genom att plocka upp skräp på stränderna 🙂

 

The ” 5-minute beach clean up ” association

Carolina skapade @5minutebeachcleanup Instagram-profilen som en enkel utmaning för alla överallt, sammanfattad i denna fråga: ”Skulle du vara villig att offra 5 minuter av din strandtid för att plocka skräp?”

Även om 5 minuter kanske inte verkar vara mycket för att rensa all smuts från stränderna, så räknas varje liten detalj. När fler engagerar sig blir samma 5 minuter timmar, dagar och till och med veckor. Föreställ dig hur mycket plast och skräp som kan tas bort från stränder på den tiden om vi delar ansvaret lokalt. Det kan också vara ett utmärkt tillfälle att lära barn, familjemedlemmar och vänner tetydelsen av våra hav, stränder, marint liv och deras koppling till oss.

Vilket bra sätt att börja eller avsluta en dag på stranden, med att ta några minuter för att plocka upp skräp som ligger kvar på sanden. Om vi ​​alla tillbringade 5 minuter på att städa varje gång vi njuter av våra stränder, skulle den kollektiva effekten vara omätbar. #5minutebeachcleanup har blivit populärt på Instagram i ett försök att stimulera intresset hos en bredare publik för miljöfrågor. Var med du också nästa gång du reser utomlands eller hemestrar längs med stränderna hemma i Sverige 🙂

Läs mer om 5 minute foundation: https://www.5minutefoundation.org/

 

Håll Sverige rent: Ta hjälp av Strandstädarkartan när du är i Sverige

Vill du rapportera en skräpig strand? Eller hitta en skräpig strand att plocka skräp på? Då kan du ta hjälp av Strandstädarkartan! Det finns två olika beorende på vilken kust du bor vid. 

Strandstädarkartan för dig som bor på Västkusten →
Strandstädarkartan för dig som bor på Ostkusten →

 

Källa

www.consilium.europa.eu/sv/
Läs mer på engangsplastdirektivet
Plast i haven: fakta, effekter och nya EU-regler

Prenumerera på Nyhetsbrev

Vill du få e-post när vi publicerar nya inlägg på hemsidan? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

Bli Premium

Med ett Premium-medlemskap får du tillgång till alla låsta artiklar på happytravels.se. Du slipper också annonsering från Google. Medlemskapet betalas med en engångskostnad och gäller obegränsad tid.

** Glöm inte att du tjänar EuroBonus-poäng på transaktionen om du betalar medlemskapet med ditt SAS American Express kort eller SAS Mastercard kort.


Upptäck mer från happytravels

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Skriv en kommentar

Dy kanske också gillar

Upptäck mer från happytravels

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa