Koh Lanta, Thailand – svenskarnas paradis

Koh Lanta bjuder på härliga stränder, avslappnad stämning och magiska solnedgångar, vilket gör att det inte är konstigt att Koh Lanta blivit svenskfavoriten i Thailand. De flesta som kommer till Koh Lanta är dykare, familjer, par eller backpackers som letar efter en avslappnad atmosfär. De breda och långgrunda stränderna gör att många barnfamiljer väljer att åka just hit. I denna reseguide får du ta del av våra bästa tips vad Koh Lanta har att erbjuda.

Vanliga frågor om Koh Lanta

Vart ligger Koh Lanta

Koh Lanta ligger i Krabiprovinsen i sydvästra Thailand. Närheten till andra populära resmål som Ao Nang, Phi Phi öarna och Railay Beach.

Vilken flygplats är närmast?

Krabis flygplats på fastlandet ligger närmast Koh Lanta. Transfer med taxi inklusive bilfärjan tar från Krabi flygplats till Koh Lanta ca 1,5-2 timmar. Du kan också flyga till Phuket flygplats och sedan ta en taxi till Färjehamnen som tar ca 1h, därifrån finns förbindelser till öarna Ko Lanta och Ko Phi Phi. Speedboat tar ca 2h och vanlig färja till Koh Lanta ca 4-5 timmar.

Bäst årstid att besöka Koh Lanta?

  • Bäst väder på Koh Lanta är Januari-Mars
  • De regnigaste månaderna juni-oktober
  • Havstemperaturen är lämplig för simning året runt

Den bästa årstiden att resa till Koh Lanta är under den svenska vintern, mellan december och februari månad.  Thailand har ett tropiskt klimat med tre årstider. De består av den svala perioden (nov-feb), den varma perioden (apr-maj) och den blöta perioden (jun-okt). Oavsett vilken period du väljer att besöka detta tropiska land så blir det aldrig kallt. Regnperioden pågår mellan maj/juni och fram till oktober månad på Koh Lanta och de närliggande öarna Koh Mook och Koh Kradan. Förutom att det regnar mer så blir det även svalare i luften med dagstemperaturer runt 30 grader.

När är det högsäsong i Thailand?

Högsäsongen startar omkring december och pågår fram till mars. Det är också då resorna är som dyrast men också behagligaste vädret för de som gillar sol och bad.
Under april månad brukar temperaturerna gå upp igen och det blir väldigt mycket varmare. Då finns det risk för skurar, dock korta sådana som oftast gör att luften blir friskare.

Koh Lanta

Koh Lanta består av en grupp med mer än 50 öar som ligger utmed Thailands södra kust.

Koh Lanta består av en grupp med mer än 50 öar som ligger utmed Thailands södra kust i krabiprovinsen. Ett par timmar söder om Krabi ligger öarna Lanta Noi och Lanta Yai som tillsammans bildar Koh Lanta. När man pratar om Koh Lanta så syftar man på Lanta Yai, dit majoriteten av turisterna kommer för att njuta av sin semester. Långa vackra stränder, en lugn och avslappnad atmosfär kombinerad med en fantastisk skärgård gör Koh Lanta till en av svenskarnas favoritöar i Thailand. Koh Lanta passar att kombinera med andra destinationer i Thailand och det går färjor längst med hela västkusten från Phuket i norr till Koh Lipe i söder, vilket passar perfekt för den som vill se flera olika platser under sin semester. Närheten till andra populära resmål som exempelvis Ao Nang och Phi Phi öarna gör Koh Lanta till en bra utgångspunkt.

Från början fanns det en slumrande liten fiskeby Saladan på norra delen av ön. På senare tid har det skett en extrem utveckling och exploatering på ön de senaste 10 åren. Trots det, så är Koh Lanta fortsatt ett populärt resmål som erbjuder lugn atmosfär och avkoppling. Här hittar du klarblått vatten, perfekt för badälskare, dykare och snorklare. För en lugn och skön semester passar denna destination lika bra för barnfamiljer som för singlar och par.

Resa hit: Koh Lanta är tillgänglig från fastlandet med bil eller passagerarfärja. Flyg till krabi flygplats och sedan vidare med taxi till Koh Lanta. Sista biten går en färja över från fastlandet över till Koh Lanta. Det är också enkelt att ta sig hit med speedboat eller färja från bland annat Phuket, Phi Phi islands och Ao Nang.

Att ta sig runt på ön

Transport runt Lanta ön och Lanta Yai ön har på senare år underlättats av ett bra vägnät, vilket gör det lätt att ta sig runt. På ön så finns det en huvudväg som gör det möjligt att ta sig mellan olika hotell och stränder. Bara för att man bor vid ett hotell eller en viss strand, är det mycket enkelt att ta sig till andra ställen med tuktuk eller taxi. För invånarna på Koh Lanta Yai så är det turismen som står i centrum och det betyder att du som turist har tuktuk lättillgängligt i princip överallt på ön och avstånden är korta.

Mitten av ön erbjuder tropiskt regnskogsklimat, och längs med kustremsan hittar du stränder kilometer efter kilometer, vilket gör att det roligt att utforka för att få upptäcka sitt eget smultronställe. En tumregel som stämmer någorlunda väl, är att desto längre söderut på Koh Lanta du komer, desto lugnare och mindre trängsel av turister och därmed utbud av butiker. Se till att välja ut ett ställe som passar dig och dina förväntningar 🙂 Det absolut enklaste sättet att ta sig runt är att hyra ett eget fordon, antingen en bil eller en motorcykel / scooter. Det finns i princip ställen i varje hörn för uthyrning till en billig kostnad på ca 200-300 sek per dag. Det är också vanligt att hotellen erbjuder uthyrning.

De flesta ställen ligger inom bekvämt gångavstånd från barer och restauranger och dem flesta dagsutflykter och aktiviteter du vill boka på eller utanför ön, kommer transport till och från ditt hotell att vara inkluderad. Utifrån vår egen upplevelse på Koh Lanta så hade vi mycket mindre behov av egen hyrning av bil eller motorcykel än vad vi först trodde. Det var enkelt att få tag i tuktuk eller bestämma i förväg med taxichauffören när man ville bli upphämtad och på vilken plats.

Koh Lantas bästa stränder

På Koh Lanta är det onekligen strandliv som gäller. Trots att det kommer så många turister till huvudön Lanta Yai så upplevs stränderna stundtals som ganska folktomma, speciellt desto längre söderut du kommer. Längs med dem flesta större stränderna är det enkelt att finna ett boende som passar både budget och smak.

Klong Dao Beach

Klong Dao Beach ligger några par kilometer söder om Saladan och är Koh Lantas mest populära och tillgängliga strand på 3 km och som erbjuder långgrunt vatten. Det gör denna strand populär bland barnfamiljer med ett brett utbud av resorter och restauranger. Klong Dao Beach har ett trevligt utbud av restauranger som serverar mat från världens alla hörn vilket gör att man kan hitta något som alla i familjen gillar. Samtidigt har man nära till Saladan och färjeläget vid öns norra del. Det finns ett brett utbud av hotell vid Klong Dao Beach, allt från billiga vandrarhem till stora resorter. Längst upp finns långgrunda Klong Dao Beach med charterhotell och full fart. Sedan följer den nästan tre kilometer långa Long beach alternativ för den som vill ha mer lugn och avslappnad atmosfär, men ändå mycket att välja på när det gäller boenden och restauranger.

Long Beach (Phra Ae)

En av dem mest populära stränderna. Long Beach är den tredje stranden längst upp från toppen av Koh Lanta. Besökare anländer vanligtvis till Koh Lanta vid Saladan Village, som ligger på öns norra kust. Det är sedan ca 15 minuters bilresa från Saladan Village till Koh Lanta. Bara Kawkwang Beach och Klong Dao Beach ligger närmare Saladan.

Med över tre kilometer sand och hav är Ko Lantas Long Beach en av Lantas mest populära stränder men tillräckligt stor för att känna att du har den för dig själv. Här finns lång sandstrand med träd, uthyrning av solstolar och barer, mysiga restauranger och hotell i närheten. Palmer och pinjeträd ger gott om naturlig skugga. Det finns inga rader av solstolar att förhandla om och inga strandhandlare som försöker sälja saker till dig. Long Beach är också känd under sitt thailändska namn Phra Ae som du ser på vägskyltar (på engelska) runt Ko Lanta – Long Beach och Phra Ae används omväxlande. Du kommer också att se namnet Phra Ae som används på vissa hotellbokningssajter.

Klong Khong

Klong Khong är en av Ko Lantas mindre, mindre kända stränder som har en helt egen charm. Det är också hem för flera av Ko Lantas bästa hyresvillor. Vid Klong Khong stranden så kan man se lokala fiskare komma in med sina båtar. Även om stranden i sig är ganska stenig, har den en mycket trevlig känsla och mycket avslappnad charm även om det inte så vanligt med bad just här.

Secret Beach

Mellan Relax Bay och Klong Khong ligger en liten strand som heter Secret Beach. Du hittar en skylt bredvid huvudvägen som säger ”Den här vägen till en vacker strand.” Stranden är omgiven av ett högt berg från båda sidor av kusten. Stranden kallas fortfarande ”hemlig”, men turister besöker denna plats. I början av 2017 var stranden outvecklad, men på senare år har hela frontområdet tagits bort från de flesta träd och nya kokospalmer har planterats. Idag är stranden mycket mer tillgänglig. En av de bästa stränderna på Koh Lanta och för närvarande helt outvecklad förutom en strandbar i trä! Den thailändska familjen som driver strandbaren är mycket trevliga människor som erbjuder alla drycker från vatten, cola och öl. Fantastiskt att njuta av medan du tittar på den berömda solnedgången. Ett bra ställe att koppla av eller prata om något eller ingenting alls.

Klong Nin Beach ”Blue Moon bar”

Klong Nin

Lite längre söderut hittar vi den ljusa sandstranden Klong Nin. Här är tempot betydligt lugnare. Stranden kombinerar regnskog, kokospalmer med den vita och vackra strandlinjen. I strandens norra del är det utmärkt för bad och snorkling. Stranden är inte alls långgrund och passar kanske inte för barnfamiljer med små barn. Du hittar några restauranger längs med stranden och några på gatan bakom utmed vägen. Klong Nin-stranden har en lättillgänglig remsa av strandbarer och restauranger och det är enkelt att ta sig runt. Det finns också några fantastiska villor och lägenheter vid stranden att hyra i Klong Nin, några sekunder från att gå ut i havet. När det gäller tillgång till bekvämligheter är Klong Nin Beach förmodligen den mest bekväma platsen att bo på Ko Lanta. Klong Nin blev helt klart både mitt och makens favoritområde under vår vistelse på Koh Lanta. Här har du den bästa stranden enligt mig, kritvita sandstränder med blått vatten, fantastiska hak att hänga på med solstolar (speciellt Blue Moon). Jag kan verkligen rekommendera att besöka Klong Nin när du befinner dig på Koh Lanta!

Nui Beach

När du reser runt ön glöm inte att besöka Nui Beach. Om du vill sola ostört är den lilla stranden Nui Beach på cirka 200 meter ett bra alternativ. Stranden ligger strax efter Khlong Nin på väg söderut, så håll utkik efter skylten ”Nui Beach”. Stranden är fantastisk, helt mjuk sand och turkosblått vatten och finkornig vit sand. Här finns inga resorter byggda på denna strand. Stranden är tillgänglig antingen genom att gå genom träden eller genom att gå genom Nui Beach Bar och gå nerför de konstgjorda trappan. Många gånger när du besöker stranden hittar du bara ett par personer, eller om du har tur kan du ha stranden för dig själv. Du kan endast bada i vissa delar av havet eftersom det är ganska stenigt. När du går hem måste du gå uppför en kulle. Lunch serveras i den lilla (och enda) strandbaren.

Klong Jark

Klong Jark Beach är en av de sydligaste stränderna på Koh Lanta. Om du letar efter en idyllisk strandsemester och en flykt från vardagens liv är Khlong Jark verkligen värt ett besök. Klong Jark erbjuder är ett fantastiskt strandläge, grunt vatten, fin sand och fantastisk utsikt. I närheten finns ett vattenfall. Det är en underbar flykt från den vardagliga världen och är verkligen ett bra ställe att bo på för dem som vill ha en riktig frid borta från övriga turistsamlingar. På den relativt orörda stranden hittar du en reggae bar och resorten Anda Lanta Resort som erbjuder ett urval av 50 rum, allt från villor vid stranden, trädgårdsstugor och Deluxe-rum belägna i en tvåvåningsbyggnader i privata trädgårdar. Strandrestaurangen serverar kreativ utsökt mat så att du inte behöver åka långt. På grund av att det är mycket färre turister längre söderut, kommer därför inte heller att hitta några affärer, bankomater eller 7-Elevens i närheten. Du måste resa till Kantiang Bay, en kort 10 minuters bilresa bort, för dessa bekvämligheter.

Koh Lanta Klong Jark Beach ”Kung Fu bar”
Koh Lanta Klong Jark Beach

Bamboo Beach (Maiphai Bay)

Bamboo Beach ligger på nästan den sydligaste spetsen av Koh Lanta, längst bort från Saladan och allra längst söderut, cirka 40 minuters taxiresa bort. Det är den sista stranden du kommer att stöta på på din väg till Mu Koh Lanta National Park (Mu Koh National Park har också en strand) och ligger därför bredvid Maiphai Bay även kallad Last Beach. Vit sand och klart vatten ramas in av regnskogsklädda berg. På grund av sitt läge hittar du ett ganska orört paradis. Bamboo Beach är en av få stränder där du kan snorkla under torrperioden.

Tills nyligen fanns det inte ens en asfalterad väg som ledde till Bamboo Bay, och även om en nu har byggts är detta fortfarande en av de mest fridfulla områden på Koh Lanta. Om du letar efter hur Thailand såg ut för 20 år sedan, är Bamboo Bay det. Du måste dock vara beredd på bristen på bekvämligheter eftersom det fortfarande är en oexploaterad och någon gömd pärla. Bamboo Beach ligger långt borta från liv och rörelse där du kan gömma dig från resten av världen!

Stranden erbjuder bara en handfull enkla resorter utspridda längs bukten med några hotellrestauranger där du kan äta lunch. Du kommer 2 restauranger och båda ligger direkt på stranden med havsutsikt. Precis vid sidan av Bamboo Beach ligger Baan Phu Lae. Denna restaurang tillhör hotellet med samma namn. Mitt i bukten ligger Ahoy Bar, denna tillhör La Laanta Hideaway Resort och har väldigt mysiga ställen på stranden för att äta middag. Ibland arrangerar restaurangerna en elddansshow. La Laanta Hideaway Resort är en 3-stjärnig resort och har lite mer komfort med pool och solstolar på stranden.

Koh Ngai
Koh Ngai

Båtutflykter longtailboat

Koh Mook (Emerald Cave) – Koh Kradan – Koh Chuek – Koh Ngai

De 4 öarna är Koh Mook , Koh Kradan, Koh Chuek och Koh Ngai. Med båtturer i grupp eller privat longtail boat, kan du besöka de bästa snorklingsplatserna med kristallklart vatten och olika undervattenskorallrev, havsdjur och färgglada anemonfiskar som är höjdpunkten på resan. Under denna båtutflykt besöker man Emerald Cave, som är ett äventyr i sig. Du får simma ca 100 meter inuti en grotta och genom vattentunneln kommer du fram till den hemliga stranden inuti ön. På ön Koh Kradan hittar du enastående fin vit sandstrand och kristallklart vatten, där du kan se korallrevet som sträcker sig från den norra änden av stranden och färgglada fiskar lever i de grunda korallreven.

Vid bokning blir du upplockad upp från ditt hotell till Old town Pier där Longtailbåtar avgår ut till öarna. Båtturen tar ca 1 timme fram till första ön. Om du i stället vill hyra en motorbåt eller segelbåt för en privat grupp, eller skräddarsy din dagsutflykt är detta är möjligt och det är enkelt att boka direkt genom hotellet. Vanliga båtturer till ”4 islands” kostar ca 3000 baht per person. Vi valde att boka en privat båttur med longtail boat för att få lite mer privat tid för snorkling och utforskning av öarna. Det betalde vi 6000 baht för.

”4 island tour” longtail boat
Koh Mook (Emerald Cave)
Koh Mook (Emerald Cave)

Koh Rok

Koh Rok består av två olika öar; Koh Rok Nok och Koh Rok Nai, som ligger cirka 30 kilometer från Koh Lanta. Färjor och andra båtar går regelbundet till och från de båda öarna. De två öarna ligger några hundra meter ifrån varandra och är ungefär lika stora omgivna av stora korallrev. Koh Rok är perfekt för att snorkla i det kristallklara vattnet utanför öarna. Har man tur kan man få syn på sköldpaddor och svartfenade revhajar bland korallreven. Det finns ett rikt naturliv med många olika fågelarter på öarna, och det finns också stor chans att få se varaner. Det finns ingen bofast befolkning på öarna, förutom parkvakter eftersom öarna tillhör Koh Lantas nationalpark. En dagstur från Koh Lanta brukar kosta runt 1500-3000 baht, och man blir oftast upphämtad vid sitt hotell eller vid stranden där man bor. Det tar en till en och en halv timme enkel resa till Koh Rok med speedboat.

På Koh Rok Nok ligger bland annat stranden Ao Thalu i norr och Man Sai Beach som sägs vara en av de vackraste stränderna i Thailand. Här kan man bland annat beskåda de mäktiga banyanträden med sina långa rötter som hänger ner från träden. Från Ao Thalu kan man från utsiktsplatsen Pha Samed Daeng, se ända bort till ön Koh Ngai och Koh Lanta. På Koh Rok Nai finns stranden San Chao Beach och även ett vattenfall under regnperioden.

Ativiteter och utflykter för den som inte bara vill sola och bada

Även om livet på Koh Lanta är stillsamt finns det gott om aktiviteter och utflykter för den som inte bara vill sola och bada. För många är det dykning som lockar. Flera olika dykarcenter erbjuder dykning vid de två undervattensklipporna Hin Daeng och Hin Muang. Även Koh Haa är en populär dykplats där du får se livet under ytan i regnbågens alla färger. Koh Lanta Old Town är en fridfull by på östkusten med traditionella thailändska trähus, marknader, tempel, restauranger och shopping. Perfekt om du är ute efter en dos kultur. Hit tar du dig enkelt med tuktuk, bil eller motorcykel. Det är även från denna plats flera av dagsutflykter med båtar avgår. Är du en person som gillar hälsa och träning? Då kommer du att hitta många ställen som erbjuder Yoga i tropisk miljö (med klasser flera gånger om dagen). Det finns också fitnesscenter och thaiboxning.

Lanta Castaway Resort
Lanta Castaway Resort
Lanta Castaway Resort

Boende

Det finns gott om alternativ för boende (mer än vad du tror). Du kan välja mellan hotell och resorter, eller bungalows där man bara har det allra viktigaste att tillgå som en säng och eventuellt en takfläkt. På Koh Lanta finns det mesta att välja på. Åker du med barn rekommenderas kanske ett boende med tillgång till pool, dagarna är långa och varma och svalkan behövs verkligen. Rent geografiskt är det västra sidan av ön som gäller. Här finns stränderna och här finns de allra flesta boenden.

Svenska skolan på Koh Lanta

De svenska turisterna är i majoritet på Koh Lanta, och många väljer att stanna länge. Det finns två olika svenska skolor på ön med rekordmånga inskrivningar, där barnen kan gå på semesterskola eller helårsskola. Det finns även en semesterskola för Danska barn. Den första svenska skolan som öppnade i Thailand i början av 2000-talet. Ett fullgott alternativ till skolan i Sverige och det självklara skolvalet för bofasta familjer och longstay på Koh Lanta. Varje år är mer än 350 elever inskrivna kortare eller längre perioder i lilla svenska skolan. All undervisning sker i ett litet sammanhang med ca 10-12 elever i varje grupp. Skolan följer den svenska läroplanen och säkerställer att den garanterade undervisningstiden följs med behöriga och legitimerade lärare med minst fem års erfarenhet.

Svenska restauranger

The Frog
Drivs av Lanta Divers ägare Ulf
och Maj-Britt i Saladan.
www.thefroglanta.com

Lazy days
Här hittar du en mängd thailändska och västerländska specialiteter som färsk fisk, kött eller kyckling samt läckra sallader och desserter.
www.lantalazydays.com

Har du besökt Koh Lanta? Vad är dina bästa tips? Dela med dig i kommentarsfältet nedan 🙂


Prenumerera på Nyhetsbrev

Vill du få e-post när vi publicerar nya inlägg på hemsidan? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

Bli Premium

Med ett Premium-medlemskap får du tillgång till alla låsta artiklar på happytravels.se. Du slipper också annonsering från Google. Medlemskapet betalas med en engångskostnad och gäller obegränsad tid.

** Glöm inte att du tjänar EuroBonus-poäng på transaktionen om du betalar medlemskapet med ditt SAS American Express kort eller SAS Mastercard kort.


Upptäck mer från happytravels

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Skriv en kommentar

Dy kanske också gillar

Upptäck mer från happytravels

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa