Livet från den ljusa sidan

Vilken poängresa drömmer du om?

Det finns många Sweet spots och möjligheter att ta sig nästintill vart som helst i världen för poäng från sina vardagsinköp

Jag är glad att jag och maken lyckats att resa så mycket vi gjort, i princip helt gratis för EuroBonus-poäng *. Speciellt i och med att priserna på flygbiljetter drastiskt ökar för varje år. Den gamla goda tiden när man kunde hitta en flygstol tur och retur till Costa Rica för 5000 sek verkar vara ett minne blott. 

* För bonusresa betalas flygskatt och bokningsavgift på ca 1500-2000 sek per person beroende på resmål.

Vi gör generellt 1-2 poängresor varje år i Business class till varmare breddgrader. Ibland är bonusresorna i Business givetvis slutsålda (redan uppbokade), och då brukar vi antingen välja ett annat resmål eller så nöjer vi oss gott och väl med ekonomistolar.  Eftersom att vi extremt sällan betalar för flygbiljetter, så tjänar vi inte heller några poäng på våra flygningar (bonusresor genererar ingen intjäning av poäng). Med det sagt, så är varken jag eller min make  några poängnördar som gör ’Milage-run’ för att tjäna ihop poäng till olika statusnivåer. Loungetillgång på flygplatsen kan man få på andra sätt, exempelvis att åka Business class, använda sig av ett kreditkort som erbjuder Priority Pass eller också betala inträdesavgift hos vissa lounger.

Men är det verkligen så viktigt att få ut mest värde av sina poäng på bonusresor alla gånger?

Livet från den ljusa sidan:

Att kunna resa för poäng, som man ändå får oavsett på sina vardagliga inköp är verkligen en förmån. Jag förstår inte riktigt den diskussion och nörderi, som ibland tar överhand från olika poängjägare gällande värdet av poängen. Det ska rekommenderas, avrådas, avvägas in i den minsta detalj. Att det skulle vara helt ”bortkastat” att lägga sina poäng på ekonomiplatser när man bokar sin bonusresa.

Är det viktigaste är att få mest värde för sina poäng alltid?

Många anser det. Kanske dem allra flesta singlar  / poängjägare som vill resa i lyx för resandets skull. Men för barnfamiljer, backpackers och oss andra svenssons då? Om man vill resa till ett visst resmål, låt oss exempelvis säga Grekland, Spanien eller Mallorca för enkelhetens skull för familjer med barn eller någon som vanligtvis gillar charter, varför ska man då boka en poängresa till ett annat fjärran land bara för att det ger mer värde för poängen? 

Värdet och njutningen tänker i alla fall jag, ligger väl också i att kunna åka på semester utan att betala för flygbiljetterna? Och visst, jag förstår att vissa anser det vara ’onödigt’ att åka ekonomistolar när man kan resa i lyx och flärd i Business eller First class, men inom Europa använder inga flygbolag sådana stora flygplan ändå. Och vad som är ’onödigt’ eller ’dåligt värde’ är också högst personligt. 

Dessutom är det många familjer med barn som endast har möjlighet att resa under lov och högtider, vilket innebär en stor begränsning på urval att hitta bonusplatser i Business class eftersom att efterfrågan och tillgänglighet på flighterna är hög. Varför ska man då betala för flygbiljetterna i ekonomi och samla poängen på hög? Jag tycker det är bättre att använda upp sina poäng på alla sina resor man ska göra, med undantag om man har en plan eller strategi med sina poäng (att exempelvis spara poäng till en Business class resa till ett remål man också vill besöka).

Är man inte flexibel med datum att resa utanför lov storhelger, blir det desto svårare att hitta tillgänglighet i Business class

Många som samlar EuroBonus poäng har idag en högre statusnivå, så som Gold (EBG) och flera är även Pandion (EBD).

Med det sagt, så innebär att dina önskemål att hitta flera bonusbiljetter just under högsäsong och lovdagar blir därmed väldigt svåra att uppnå. Dels släpps oftast 1-2 platser på en och samma flight, samt att dessa två platser är de mest eftertraktade på hela året. Är man fler personer än 2, är det dessutom bara enstaka flygbolag till enstaka resmål man har att välja bland. Ekonomiplatser för 4 personer eller fler finns nästan alltid tillgängligt eftersom att dessa inte är lika eftetraktade.

Låt oss säga att SAS exempelvis har 10 longhaul per dag. Under påsklovsveckor i Sverige finns det då 14 dagar att resa på. Det blir 560 plaster totalt under den tiden. 14 dagar * 10 longhaul * 2 platser * 2 flighter (tur och retur). För att komma över en resa för 4 personer, så behöver du 8 av dessa platser, 4 ut och 4 hem. Det motsvarar 1,4% av alla tillgängliga platser under 2 veckor. Det innebär att totalt kommer 70 familjer på 4 personer kunna åka på bonusresor under påsklovet.

Det finns extremt många  medlemmar inom EuroBonus med Guld eller högre statusnivå. Om då bara en bråkdel av alla dessa statusmedlemmar också vill göra en sådan poängresa under lovdagar, kommer inte ens dessa platser att räcka till alla inom statusnivån. Så med detta sagt, försök att hitta bonusplatser andra dagar under året, eller se livet från den ljusa sidan och boka ekonomistolar och njut av en gratissemester, i stället för att låta poängen samla på hög och tillslut stressshoppa något i EuroBonus shop något innan poäng förfaller 🙂

Om du verkligen vill lyckas boka bonusplatser i Business class eller First class till dig och din partner / familj, då gäller det att hänga på låset och boka bonusplatserna direkt när dem släpps. Olika flygbolag släpper tillgänglighet olika antal dagar före avresa. Läs gärna mina Guider om Awardfares och FlightConnections, vilka är bra sökvektyg för att söka och hitta tillgängliga bonusplatser med olika flygbolag.

Awardfares 20% rabatt

Hitta tillgängliga bonusplatser till din poängresa

Basic: 0 kr. Gold: 9,99 USD/mån. Diamond 24,99 USD/mån

Vill du flyga första klass? Filtrera bara efter “First class” tillgänglighet och ange flygbolag i filtret. Sök efter lediga biljetter utifrån världsdel, land, flygbolag etc. Blanda och matcha filter som du vill.

Få 20% rabatt på din första månads- eller årsbetald prenumeration när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap hos Awardfares genom vår inbjudningslänk. Att skapa ett medlemskap är kostnadsfritt.

FlightConnections

Hitta hubbar/ flygnav att boka bonusbiljetter från som trafikerar ditt önskade resmål

Du betalar för ett år i förväg, pris 36US$ per år (ca 375 sek). Du kan säga upp medlemskapet när du vill.

Sök rutt och leg för leg när du ska hitta bonusresa. Om du inte på förhand vet vilken/ vilka hubbar/ huvudnav som flyger till din önskade destination, skapar du ett konto på flightconnections.com och filtrerar på Star Alliance / SkyTeam. Sedan och söker fram vilka flygplatser som trafikerar sträckan till  önskad destination. Använd gärna vår länk när du skaffar ett medlemskap.

Awardfares Seat Map Checker gratisverktyg

Seat Map Checker Med Awardfares kostnadsfria kontrollverktyg 'Seat Map Checker', kan snabbt kontrollera flygbolagsplatskartor och sittplatser för ditt flyg. Observera att platser markerade som blockerade (gula) vanligtvis är reserverade för statuspassagerare.UPPDATERING: På grund av ökad användning kräver 'Seat Map checker' nu ett AwardFares-konto. Gratis användare är begränsade till 5 uppslag…

Flying Blue Bonusresor Sweet Spots

Flying Blue har ett dynamiskt poängpris på bonusresor Tips på hur du använder Awardfares och söker efter tillgänglighet på bonusresor med Flying Blue.  1. Gå till AwardFaresAtt skapa ett konto är valfritt, men det är också gratis och det ger dig tillgång till fler funktioner. Se till att registrera dig…

Boka lyxigare EuroBonus resor med hjälp av Awardfares

  Hitta och övervaka tillgänglighet på bonusbiljetter i Business och First class för EuroBonus-poäng   Du får dessutom 20% rabatt första månaden med happytravels.se inbjudan. Du hittar länken längst ned i artikeln. Vill du lära dig hur du hittar och bokar bättre EuroBonus-prisflyg? Det enklaste sättet att hitta och övervaka…

Awardfares – hitta bonusresor i Business & First class

  20% rabatt hos AwardFares på första månaden när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap Du kan också prova en 24h fri provperiod med vår länk. Vi är glada att kunna erbjuda dig 20% rabatt på första månaden när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap hos AwardFares. Dessutom får du en 24h gratisperiod, så att du kan prova…

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Skaffa Premium hos happytravels.se

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Tillgång till alla låsta artiklar
✅ Betalas med en engångskostnad på 69 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Happytravels

Smarta resetips hur du förvandlar dina vardagsinköp till bonusresor. Samla poäng från vardagsinköp till bonusresor inom SkyTeam. Här hittar du Guider och olika artiklar som hjälper dig att planera och genomföra din bonusresa.

Awardfares - 20% rabatt första månaden med vår inbjudningslänk.

Awardfares - hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Tillgång till alla låsta artiklar 
✅ Betalas med en engångskostnad & gäller obegränsad tid.