Packningstips

 

Det är inte alltid lätt att packa rätt

Det är inte helt enkelt att veta hur man ska packa inför sin kommande resa, och vi gissar att de flesta känner igen denna sjukdomsbild, att man ofta packar med sig allt för mycket? Man lär sig liksom aldrig. I alla fall har resandet för mig under tidigare år skapat en hel del frustation och förvirring. Och tunga resväskor. Tyvärr har man lärt sig den hårda vägen, genom att först inse vad man inte behövde under resan vid hemkomst. Av denna anledning kommer här en liten checklista och smarta tips som jag hoppas kommer att komma väl till hands inför din nästa resa!

 

Planera och underlätta den långa flygresan

Hörlurar och laddare känns som en självklarhet och saker som de flesta redan har koll på att packa med. Se till att kunna fördriva tiden med annat som tillfredsställer dig. Kanske en skön nackkudde och öronproppar så att du kan få några timmars god sömn från eventuella barnskrik? Bra läsning genom att ta med en reseguide om destinationen eller en bra tidning / korsord. Själv laddar jag alltid ned flera olika dokumentärer och filmer offline på Netflix och tittar i mobilen på flygplansläge med mina Noice cancelling earpods. Ingen kan störa mig och jag behöver heller inte påverkas av eventuellt utbud som flygbolaget erbjuder i form av underhållning.

Viktiga saker att packa i handbagaget

Pass
Mediciner (för hela vistelsen)
Telefonladdare
Hörlurar
Flera olika betalkort
Kontanter i landets valuta
Avresehandlingar/biljetter
Försäkringshandlingar
Viktiga telefonnummer
Glasögon/linser om du är i behov av det
Ett ombyte ifall resväskan försvinner
En reseguide om destinationen

Ha alltid ditt Pass och/ eller nationell ID-handling i handbagaget/ handväskan. För guds skull, håll det nära dig själv. Du kommer att behöva visa upp det fler gånger än du antagligen tror. Glöm inte heller dina mediciner och intyg med receptlista så det inte blir något krångel i Security på flygplatsen. Förutom det, rekommenderar jag en plastficka där du samlar dina avresehandlingar/biljetter och försäkringshandlingar (hemförsäkring, kortförsäkring). Om flyget ställs in eller bagaget försvinner, kommer du önska att du hade viktiga telefonnummer till försäkringsbolag och tydliga villkor utskrivet / sparat för att veta vad du har rätt till vid uppkommna problem. Utöver dina vanliga betalkort (Amex/VISA/Mastercard) kan det också vara en god idé att ha ett resekort som ger dig fria uttag och utan valutapåslag och växlingsavgifter. Många ställen tar inte kort, och utan kontanter kommer man i så fall inte långt. Sist men inte minst, kan det vara bra att ha skrivit ned viktiga telefonnummer till någon kontaktperson hemma, ifall mobilen blir bestulen eller nätverket inte fungerar. Slutligen, packa ned ditt viktigaste ombyte i handbagaget ifall väskan skulle hamna på annat håll och inte anlända till destinationen förrän efter några dagar.

Detta får du inte missa i ditt incheckade bagage

Vi människor är alla olika med olika behov. Detta är endast generella saker och goda råd, självklart kommer du att behöva justera och anpassa genom att lägga till saker som du själv behöver. Men några saker anses nog ändå som absolut nödvändiga för att inte slita sitt hår när man väl kommer fram till sin semesterdestination.

Adapter
Badrumsprodukter och hygienartiklar
Solkräm
Solglasögon / hatt
Bekväma vandringsskor / joggingskor
Andra elektronikprylar du eventuellt har med dig

Är du som jag som behöver ta med halva badrummet på semstern? Nej jag pratar inte om hårinpackningar eller smink, utan helt andra produkter. Om jag utgår från mig själv så innebär det att jag måste få med både linser, glasögon, tamponger, nagelsax, ansiktsrengöring och hårborsse som ett absolut måste. Jag minns så väl nar jag var i Sydamerika och backpackade, och medvetet valde att inte packa med extra sanitetsprodukter då jag utgick att det skulle vara tillgängligt att köpa under resan. Det blev en stort stresspåslag när jag upptäckte att tamponger och trosskydd inte alls såg likadana ut (tampongerna var långt i från svensk modell) eller fanns i det utbudet som jag önskade. Inget roligt alls.

Inför den senaste resan jag och min make gjorde till St Vincent och grenadinerna, hade jag läst på mycket i forum och på ”the world wide web”, vilket gjorde att jag ansåg mig själv som påläst. Men icke. Det var inte mycket som stämde överens med vad andra hade skrivit och publicerat. Solkrämen var mycket dyrare på plats. After sun a’la ”Aloe vera” var någon kräm som liknade vaselin och var kemiskt framställt av råolja. Usch. Adapter var inte heller så enkelt att få tag på, och när vi väl hittade en som passade så kostade även den skjortan. Och Nescafe kostade 350 riksdaler. Tänk om man vetat det innan och packat med sig det från början? Efter dessa ofrivilliga erfarenheter och eftersom jag älskar att resa till tropiska klimat och öde öar, så ser jag från och med nu till att packa med mig sådant som är viktigt för mig helt enkelt.

Glöm inte att sätta en tag på väskan med ditt namn, adress och e-post på, ifall väskan olyckligt nog skulle hamna på villovägar längs vägen.

 

Så här går du tillväga för en en smartare packning

1. Rulla kläderna för minimal plats i resväskan
Om du ska packa ner mindre plagg som du inte är så rädd om att få skrynkliga, är ett gott tips att rulla plaggen för att de på så vis tar mindre plats.

2. Använd mindre reseförvaringsväskor för att strukturera kläder och saker
Med mindre förvaringsväskor kan du enkelt strukturera bland underkläder, skor, tröjor och byxor m.fl. Är du orolig för att mindre föremål eller accessoarer ska åka omkring i väskan eller ta upp onödig plats kan det vara smart att stoppa in dessa i exempelvis skor eller andra ägodelar som har ihåligt utrymme.

3. Använd alltid platspåsar som skydd för flytande vätskor
Ofta behöver vi ha med oss flytande vätska i väskan, som tex. schampo eller parfym. För att minimera skaderisken att en flaska skulle börja läcka, kan en enkel plastpåse med försegling vara ett enkel men effektiv lösning. Att få sina fina kläder förstörda är inte så roligt. Använder du silverschampo för blondt hår? Av egen erfarenhet är det inget roligt att upptäcka vid öppning av resväskan att schampoflaskan spruckit (trots tejp på öppningen) och förstört dyra kläder. Lyd mitt goda råd, allt som kan läcka stoppas i plastpåsar. Påsarna kommer väl till användning inför hemresan, om inte annat för att stoppa smutstvätt och en eventuellt blöta badkläder.

4. Reser ni tillsammans? Dela upp er packning i varandras resväskor.
Är ni fler som reser tillsammans, är det en mycket god idé att fördela några utav era kläder i varandras väskor för att på så vis minimera risken att en av er skulle bli utan ombyte ifall väskan kommer bort på vägen. Det sista du vill, är att vara utan badkläder eller något luftigare klädesplagg om du reser till en varm och tropisk destination. Givetvis det omvända till kylan.

 

Värt att tänka på

Lämna plats i resväskan
Kom ihåg att inte fylla resväskan när du packar, antagligen kommer du vilja ha plats över till att ta med dig någon sarong, hatt eller andra souvenirer hem!

Hur många skor behöver man egentligen ha med sig?
Vad för aktiviteter ska du delta i på resan? Behöver du verkligen 2 par högklackade om du ändå ska gå barfota längs stränderna dagarna i ända? Om du planerar att bada, cykla, vandra eller delta i någon annan aktivitet, kan det vara bra att tänka på vad för skor som behövs till dessa olika typer av aktiviteter.

Hur är vädret på destinationen? Lämna vinterjackan hemma
Om du ska resa till ett varmt land, lämna vinterjackan i bilen (eller hemma om du åker tåg till flygplatsen). Den kommer bara att ta upp plats och vara i vägen. Visst, du kanske får stå ut en kortare stund av att frysa, men ta hellre med dig två tjocka tröjor som tar mindre plats. Eller ska du resa till en plats där vädret kan skifta både plötsligt och väldigt? Tänk på att alltid kolla väderprognosen innan du ska resa. Kanske att en regnjacka, varmare kläder eller ett paraply bör tas med trots allt?

Hur länge ska du vara bortrest?
Hur länge ska du vara bortrest? Behöver du 14 par underkläder för en vistelse på 7 dagar? Ska du bo på hotell eller ska du hyra ett hus med tillgång till tvättmaskin? Hur mycket kläder och ombyten du behöver ha med dig kan se lite olika ut beroende på om du ska vara bortrest 4 nätter eller 4 veckor.

 

Trevlig resa!

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Skaffa Premium hos happytravels.se

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Tillgång till alla låsta artiklar
✅ Betalas med en engångskostnad på 69 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Happytravels

Smarta resetips hur du förvandlar dina vardagsinköp till bonusresor. Samla poäng från vardagsinköp till bonusresor inom SkyTeam. Här hittar du Guider och olika artiklar som hjälper dig att planera och genomföra din bonusresa.

Awardfares - 20% rabatt första månaden med vår inbjudningslänk.

Awardfares - hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Tillgång till alla låsta artiklar 
✅ Betalas med en engångskostnad & gäller obegränsad tid.