Reseguide: smarta appar i mobilen som underlättar din resa

Utvecklingen det senaste decenniet har gått fort. Jag minns fortfarande när man reste runt med en bok / reseguide för att ta sig runt och hitta sevärdheter under semestern. För att få svar, behövde man fråga lokalinvånare i stället för en snabbsökning på nätet. Bärbara laptops, platta TV-skärmar, trådlösa högtalare och smartphones förekom endast i fantasiernas värld. Senare kom smartphones, men i början så var dessa inget man använde för att surfa runt med utomlands, på grund av dyra avgifter. Nu lever vi i en helt annan värld. All information finns tillgängligt med ett fåtal knapptryck, låga avgifter och utöver det finns det också många bra appar att använda sig av när man ska resa. Här nedan kommer våra tips på användbara appar i mobilen som underlättar din resa.

Idag tror jag inte att många reflekterar över all den elektronik och den tekniska utrustning som underlättar vår vardag, speciellt inte 90-talister som är uppfödda med det och inte vet om något annat. Den är med oss från det att alarmet på mobiltelefonen ringer på morgonen, tills att vi slår av Tiktok, instagram och Facebook innan det är läggdags. Utöver dessa har vi också olika appar som hjälper oss hålla koll på allt som vi själva inte orkar med, alltifrån ekonomi, förbrända kalorier till inköpslistan på ICA.  Oavsett vad man tycker om att använda de mer traditionella hjälpmedlen eller helt förkasta dem, så kan det ändå vara smart att nyttja de små hjälpredor som gömmer sig inuti våra smartphones, inte minst när vi är ute och upptäcker världen!

App-djungeln – navigera i utbudet av olika reseappar

CheckMyTrip

All reseinformation du behöver i en app. När du har skrivit in bekräftelsekoden kommer du att kunna se alla dina resor. Om din resa är bokad via Amadeus bokningssystem (av resebyråer eller flygbolag som använder Amadeus), kan du dela den 6-siffriga bokningskoden med den digitala assistenten för att automatiskt importera den. Du kan svepa åt vänster för att se alla dina tidigare resor och åt höger för kommande. Se ändrade tider för check in, ändring av gate och flygspårning i realtid för din resa samt väderprognos.

UD Resklar

UD Resklar är utrikesdepartementets app som förser dig med nyttig information från UD, ambassaden, vårdguiden och utrikespolitiska institutet. Appen innehåller råd och tips inför din resa och du hittar här svaren på om du kan resa till ett visst land utan pass, om det finns reseavrådan eller hur säkerhetsläget ser ut dit du ska resa och vilka rekommendationer UD ger inför din resa. En bra checklista med andra ord, att gå igenom innan du beger dig ut på okända marker.

UD Resklar – reseinformation direkt i fickan

Valuta+

Är du som jag, och undrar det exakta priset på en vara när du är ute och strosar runt i butiker och på marknader? Blir man lurad, eller är priset ett kap? Behöver man pruta? Med hjälp av Valuta appen får du hjälp med konverteringen i olika valutor. Appen har mer är 170 olika valutor som ständigt hålls aktuella. Det bästa av allt är, att du du inte ens behöver vara uppkopplad på internet för att kunna använda appen. Jag använder också appen om jag behöver valutaväxla hos Forex innan avresa, för att se hur mycket jag förlorar i avgifter genom valutakursen och jämför priser med andra alternativ så som Revolut och Curve kort.

FlightAware

Ska du ut och flyga eller kanske bara hämta nära och kära på närmaste flygplats? Spåra flyg världen över i realtid. I appen kan du söka efter registrering, rutt, flygnummer och flygplatskod.

WhatsApp

WhatsApp är nog den app som jag använder mest flitigt utomlands. Främst för att många hotell och taxibolag använder appen för kommunikation. Det är en perfekt app för meddelande när du är utomlands eftersom väldigt lite data används och du slipper höga avgifter på surf i utlandet. Ladda ner appen. Du lägger enkelt till en kontakt med telefonnummer (+landskod) och du kan sedan både ringa, skicka meddelanden, ha videosamtal eller dela med dig av bilder. Appen fungerar även på datorer vilket är väldigt trevligt.

Rome2rio

Denna app är både lätthanterlig och överskådlig som visar hur du allra bäst kan transportera dig från plats A till plats B, med de olika kommunikationsmedel som erbjuds på den destinationen du befinner dig på. Funderar du på om det bästa är att resa med buss eller taxi? Denna app visar dig samtliga transportalternativ du kan ta på sträckan samt prisuppgift, tiden som det tar för dig att åka och dessutom namnet på de olika hållplatserna. En perfekt app när du är ny på en plats du inte varit på tidigare.

Packing Pro

Är du en person som brukar glömma att packa ned något viktigt inför resan? Packing Pro hjälper dig att organisera din packning efter olika kategorier. Du berättar för appen hur länge du ska vara borta, vart du ska och beräknat väder. Efter det får du en lista på vad du förväntas behöva på resan. Du kan dessutom få påminnelser om viktiga saker du behöver göra innan din resa. Exempelvis ta ett vaccin eller förnya ditt pass.

Google Trips

En app som fungerar utan internet. Utforska din destination och få förslag på vad som finns att göra och se i din närhet. Du hittar allt från restauranger, attraktioner och museum, samt deras öppettider och vad andra turister har att säga om sevärdheten. I appen kan du även organisera dagen utifrån dina önskemål, intressen och tillgänglighet. Lets go!

Min Soltid

På senare tid, har medvetenheten kring riskerna med att sola för mycket ökat markant och idag är många mycket mer försiktiga med att spendera tid i solstolen. Med denna app som ges ut av Strålsäkerhetsmyndigheten, kan du beräkna hur länge du kan vara i solen utan att det är skadligt för dig. Appen beräknar UV-index för den platsen du befinner dig på och beräknar sedan ut en soltid utefter hur känslig du uppger att din hud är. Perfekt!

Google Maps

När använde du senast en fysisk karta att veckla ut för att ta reda på vart du befinner dig och vart du ska? Google maps är nog en självklarhet för oss svenskar, vilken vi använder ofta till vardags hemma i Sverige. Appen fungerar dock lika bra i offlineläge för utlandsresan, eller att få information om trafikläget, närliggande rastplatser och sevärdheter.

Uber

Uber finns i över 500 städer världen över och det är ett enkelt sätt att beställa färdmedel. Uber finns inte överallt, men i dem flesta större städer och kända platser runt om i världen. Ska du besöka en mindre öde ö mitt ute ingenstans, kan du glömma Uber, men annars är denna app väldigt bra att använda sig av. När vi reser i USA, är det skönt att använda Uber, eftersom man på förhand vet priset som ska betalas och nästan alltid är det också billigare än att använda sig av vanlig taxi. Du betygsätter din resa så att Uber kan veta att föraren sköter sig, vilket gör att du också ser betug från andra resenärer. För dig som vill ha en lite mer lyxig resa finns alltid UberBLACK.

Appar för dig som är poängsamlare och bokar bonusresor

SAS

Använd dina EuroBonus-poäng från dina vardagsinköp och flygningar. Flyg till din drömdestination med poäng med SAS, Widerøe eller Star Alliance. Res till alla SAS destinationer till ett fast poängpris. Få ännu mer värde genom att kombinera en bonusresa med en Amex 2 för 1 voucher eller Mastercard Fly Premium.

Priority Pass

Undrar du vilken lounge du har tillgång till med ditt American express kort eller med din biljett i ekonomi, Business eller First class? Med den kostnadsfria Priority Pass-appen kan du dra nytta av världens största oberoende flygplatsloungeprogram, som ger medlemmar snabb och enkel tillgång till 1300+ flygplatslounger och andra upplevelser över hela världen. Aktivera ditt konto gratis i bara två enkla steg, så att du kan dra nytta av en mängd ytterligare funktioner för att göra din flygplatsupplevelse mer givande.

Awardfares

Prova gratis. Det enklaste sättet att hitta bonusbiljetter och övervaka prisflygets tillgänglighet i flera lojalitetsprogram. AwardFares är en webbtjänst där du kan söka och filtrera Star Alliance bonusbiljetter. Beroende på ditt abonnemang kan du ställa in bevakningar och få uppdateringar när platserna släpps. Du kan dessutom välja fler avreseorter och destinationer i samma sökning. Det bästa av allt, är att Awardfares har en nedräkningskalender i form av en tabell, där du enkelt kan se antalet dagar i förväg som du tidigast kan hitta tillgängliga bonusbiljetter för alla Star Alliance flygbolag. Datum uppdateras automatiskt.

Vi är glada att kunna erbjuda dig 20% rabatt på första månaden när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap hos AwardFares. Dessutom får du en 24h gratisperiod, så att du kan prova tjänsten innan du bestämmer dig för om du vill börja betala och fortsätta med medlemskapet hos Awardfares. Allt du behöver göra för att erhålla rabatten är att klicka dig vidare till AwardFares från någon av länkarna på happytravels.se. Erbjudandet gäller endast kunder som inte har eller har haft en betald prenumeration tidigare.

Vilka är dina bästa resetips som underlättar din resa? Dela gärna med dig genom att kommentera nedan!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev kostnadsfritt! Med ett Premium-medlemskap få du tillgång till alla låsta artiklar på hemsidan. Du slipper du också all annonsering från Google på hemsidan. Medlemskapet betalas med en engångskostnad och ditt medlemskap gäller obegränsad tid.

Medlemskap Premium 89SEK

Välj om du vill få e-post omedelbartdagligen eller veckovis. Ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel. Du godkänner vår integritetspolicy (Länk).

Skriv en kommentar

Upptäck mer från Happytravels.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

happytravels.se

Prenumerera på Nyhetsbrev 🔔

Håll dig uppdaterad på nyheter och inlägg på happytravels.se. 

Välj om du vill få e-post: omedelbartdagligen eller veckovis. Ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel.