Reseguide Thailands BÄSTA öar

Älskade Thailand! Ett land som har något för alla. Här hittar du många fantastiska öar, oavsett hur du vill ha det på semestern finns det säkert någon som passar dig. Bo med djungeln som granne eller vid stränderna med magisk solnedgång. Har du svårt att välja? Vår reseguide över Thailands skatter, kan förhoppningsvis hjälpa dig att bestämma ditt nästa remål 🙂

Hoppa direkt till:

Koh Chang

Vacker natur med gröna bergstoppar, vilda apor, pittoreska fiskebyar och fantastiska stränder. Perfekt för en avkopplande atmosfär och att känna in det thailändska vardagslivet.

1. Koh Chang

Koh Chang är Thailands näst största ö som ligger på Siambuktens östra sida, strax norr om Kambodjas kust. Ön är en stor nationalpark där 75 procent av öns yta är naturskyddad. Här kan du njuta av härlig grönska, avkopplande atmosfär och kritvita sandstränder där du slipper att trängas. Koh Chang är fortfarande en relativt oexploaterad och orörd ö, även om det på senare år byggts hotell. I nationalparken hittar du vackra vattenfall och i djungeln finns det goda möjligheter att se apor. Det finns också gott om utflykter till andra närliggande öar, till exempel för dykning eller snorkling.

Koh Jum

Koh Jum / Koh Pu ligger mitt i ”turisttriangeln” nära Krabi, Phi Phi Islands och Koh Lanta, vilka är en del av Nuea Khlong-distriktet i Krabi-provinsen vid Andamansjön.

Foto: Koh Jum resort

2. Koh Jum

Till skillnad mot sina välbesökta grannar, har Koh Jum tack behållit sin karaktär med mer bohemisk känsla och är mindre exploaterat. En liten genuin stad finns också på ön, där du hittar det nödvändigaste. Närmaste internationella flygplats är Krabi. Från hamnen i Krabi går du på färjan mot Koh Lanta, som gör ett stopp nära Koh Jum. Där hämtar hotellens taxibåtar och ser till att du kommer i land.

Koh Kood

Koh Kood är den ö som ligger mest österut i Thailand, nära gränsen mot Kambodja. Den är känd för att vara en av Thailands mest pittoreska öar i Trat-provinsen. Ön är ett populärt resmål tack vare den orörda naturen med kristallklart vatten, frodiga regnskogar och vackra stränder.

3. Koh Kood

Koh Kood är inget ställe inget för partyfantasten eller shoppingälskaren. Önskar man i stället att komma till avlägsen plats där sol, strand och lugn står i fokus, ja då har man valt rätt. De flesta boenden och de vackraste stränderna finns på västra sidan. Någon större stad finns inte utan de flesta restaurangerna, och det lilla man kan hitta att handla finns vid de olika hotellen på ön. Gillar du att vandra? Då ska du passa på att besöka Klong Chao Waterfall som du hittar efter ungefär 20 minuters vandring genom inre delen av ön. När du väl kommer fram, finns det en naturlig pool att bada i. Så mycket mer finns det inte att göra. Du kan såklart snorkla, dyka, paddla kajak eller ge dig ut på mer vandring i djungeln.

Resa hit: För att resa till Koh Kood hoppar du på Boonsiri highspeed ferries, ett båtbolag som erbjuder paket med minibuss och speedboat från Bangkok (Khao San Road), Pattaya och Trat. Du kan också ta dig hit med speedboat från ön Koh Mak på 2o minuter från Ban Laem Sok (nya piren 20 km söder om Trat stad).

Koh Mak

Koh Mak är en liten ö utanför Koh Chang som ligger utanför Thailands östkust, i provinsen Trat. Ön är en av de minsta i området, men det finns gott om skäl att besöka den. Föreställ dig ett tropiskt paradis!

4. Koh Mak

Koh Mak ligger ca 40 kilometer från fastlandet, vilket gör det lite mindre bekvämt att åka till ön att ta sig till andra tropiska öar utanför den thailändska kusten. Det är en liten naturlig och oexploaterad ö i Trat-provinsen. Denna sömniga och familjevänliga ö förbises därför ofta av resenärer. Ön har inga hotellkomplex utan de flesta hotellen erbjuder boende i enklare bungalows vid öns stränder, något som bidrar till öns mysiga atmosfär. Eftersom att man lyckats hålla stora utvecklingsprojekt borta, kommer Koh Mak förhoppningvis fortsätta att vara en idyllisk destination längre tid framöver. På ön hittar du tre små fiskebyar för totalt ca 800 personer. Förutom de lättillgängliga stränderna, kan du upptäcka dolda stränder där du har hela stranden för dig själv. På ön finns det cykelleder och vandringsleder. Du kan också köra motorcykel, dyka, snorkla eller åka på båtturer. Glöm inte bort att boka en thailändsk massage, äta goda rätter rykande färskt från havet eller besöka öns tre gummiplantager.

Resa hit: Ta dig till Koh Mak genom att antingen ta en speedboat från Laem Ngop pier på fastlandet, eller med båt från Bang Bao Pier på Koh Chang. Du kan också flyga till Bangkok för att sedan flyga vidare till Trat. Det går att åka taxi (bekväma minibussar med luftkonditionering) från Bangkok till Laem Ngop pier för att sedan ta båt vidare till Koh Mak, den resan tar vanligtvis mellan 6-7 timmar. Koh Chang Koh Mak-rutten går mellan Thailand och Koh Mak. Boonsiri High Speed Ferries trafikerar denna sträcka. Färjor avgår upp till 7 gånger vecka med en resetid på ca 1 timme

Koh Wai och Ko Rang

Soluppgångarna i Thailand är något alldeles extra och på platser som Koh Wai och Ko Rang där naturen är bevarad och stränderna nästan helt folktomma på turister blir det svårslaget. Här kan du fly vardagen och njuta av kristallklart vatten.

5. Koh Wai och Ko Rang

Ko Rang och Koh Wai är två mindre öar i Trat-provinsen som båda gjort sig kända för sin vackra, bestående natur och marina biologiska mångfald. Koh Wai är känd för bra snorkling och rikt marint liv med massor av färgglada fiskar och koraller. Koh Rang ingår även i Koh Chang Marine National Park, en naturskyddad nationalpark, vilket innebär att det finns tydliga regler för att skydda miljön. Det är inte heller många turister som har hittat hit än, vilket gör Koh Wai och Ko Rang till två gömda pärlor i Trat-provinsen. Unikt för Koh Wai är att det inte finns några fordon på ön, medan på ön Koh Rang är användandet av fordon väldigt begränsat. På Koh Rang finns det många dykcenter som strävar efter att främja bevarandet av korallrev. Det vanligaste är att besöka Ko Rang och Koh Wai som dagsutflykt eller som stopp på en längre resa mellan öar. Öarna erbjuder nämligen inga större, kommersiella boenden, men det finns några få boendemöjligheter som dykresorts för den dykintresserade eller enkla bungalows på stranden.

Koh Lanta 

Koh Lanta Yai är den största av alla öarna och det är hit som de flesta turister kommer för att njuta av den unika stämningen och känslan. För en lugn och skön semester så kan denna plats varmt rekommenderas och den passar lika bra för barnfamiljer som för den som åker för vuxenliv.

6. Koh Lanta 

Koh Lanta består av en grupp med mer än 50 öar som ligger utmed Thailands södra kust. Det här är en plats som av många beskrivs som paradiset på jorden, men också ”svenskarnas paradis”. Här finner vi klart vatten, vilket gör att man gärna dyker, snorklar och simmar vid Koh Lantas öar. På Koh Lanta så är det stränderna som står i centrum. Den populäraste stranden är Klong Dao som är 3 kilometer lång och som erbjuder långgrunt vatten. Min egna favoritstrand är Klong Nin stranden som kombinerar regnskog, kokospalmer med den vita och vackra strandlinjen (och många bra restauranger / barer att hänga på med solstolar). Längs med alla stränder är det enkelt att finna ett boende som passar både budget och smak. På ön så finns det en väg som gör det möjligt att ta sig mellan olika hotell och stränder och det är inte alls som så att man är låst vid en viss strand bara för att man bor vid den. Det finns gott om alternativ för boende. Du kan välja mellan hotell, resorter, bungalows eller hyra privata lägenheter. Samtidigt finns det gott om nattliv och restauranger. I staden Saladan hittar du all shopping, där man kan vandra genom marknader och passa på att shoppa billigt.

Resa hit: Fördelen med att resa till Koh Lanta är att Krabi flygplats endast ligger 2h bilresa bort. Ska man ta sig till Koh Lanta från de närliggande resmålen Phuket, Ao Nang eller Phi Phi Island går det färjor till Koh Lanta (Saladan pier) flera gånger om dagen. Från Phuket och Phi Phi till Koh Lanta går det speedboat som tar vanligvis 1 timme och 30 minuter.

Koh Lipe

Koh Lipe ligger i södra Andaman-havet i närheten av Malaysia. Den ingår i en nationalpark med mer än 70 olika öar. Det här är en destination som passar väl för familjer. Stränderna har långgrunda partier och dessutom så kommer man lätt fram till vackra koraller för snorkling direkt från stranden.

7. Koh Lipe

Koh Lipe var en gång en gömd liten pärla där det inte fanns mycket mer än några få stränder att njuta av. Under dem senare åren har destinationen ändrat karaktär, även om livet på ön är lugnt och stillsamt finns det också möjligheter till evenemang och underhållning vid stränderna. Störst fokus ligger på sol och bad och det kristallklara vattnet. Oavsett var du bor på ön så kan du promenera till de olika stränderna för att bada, sola, simma och snorkla. Den som besökte ön för 10 år sedan kommer kanske inte att känna igen sig, då det idag finns asfalterade vägar som gör det lättare att ta sig omkring. Centrum på ön är den så kallade Walking Street. En enkel gata men du kan räkna med en hel del shopping och även trevliga matställen. Det går alldeles utmärkt att kombinera strandlivet på Koh Lipe med alltifrån dykning och snorkling till yoga, pilates, kajakpaddling och spabehandlingar. Dem mest populära stränderna heter Sunrise, Sunset och Pattaya beach. Men det finns också en flera mindre stränder med mindre folk för att få en egen plats i paradiset. En del stränder går bara att ta sig till med långtailboat. De flesta som kommer till Koh Lipe väljer att bo på olika typer av resorts. Här kan man inte chansa på att det finns boende. Ön är så pass populär att man får förhandsboka för att säkra sig om att få plats. Man bor vid någon av öns stränder men det är enkelt att ta sig mellan öns olika delar till fots.

Resa hit: Det enda sättet att ta sig till ön är att ta en båt. Färja från Langkawi, Malaysia tar cirka två timmar. Från fastlandet reser man från Pak Bara med speedboat som tar cirka 90 minuter. Det går också att ta sig till Koh Lipe från Phi Phi islands, Koh Lanta, Koh Ngai, Koh Mook och Koh Kradan. Dock tar den båtresan omkring sju timmar beroende på var man hoppar på, och kan vara tuff för den som har anlag för sjösjuka. Ett annat sätt att ta sig fram är att resa via Kuala Lumpur med buss, båt eller flyg till Hat Yai för att sedan fortsätta med båt.

Koh Phangan

Koh Phangan är en pittoresk ö som är en del av Surat Thani-provinsen. Ön är känd för sina spektakulära stränder, frodiga djungel och berömda Full Moon-partyn. Det här är en ö som erbjuder långa kritvita stränder som passar både stora och små.

8. Koh Phangan

Den thailändska ön Koh Phangan är ett populärt turistmål för både barnfamiljer som backpackers. Här finns allt med tillgång till ett stort kulturutbud och vackra stränder. Ön är väldigt avslappnad och den erbjuder det mesta inom stränder, restauranger och marknader. Det går att bo på olika sätt på Koh Phangan, som kan anpassas till den budget man har. En del gillar känslan av en klassisk bungalow medan andra kan tycka att ett hotell är att föredra då man kanske reser med barn och vill ha lite mer bekvämlighet. Det finns goda möjligheter till olika slags strandaktiviteter; vattensporter och snorkling. Gillar man att röra på sig kan man ta långa promenader, inåt land finns det exempelvis flera vandringsleder med vattenfall där det också går att bada. Den som är intresserad av dykning kan ge sig ut på dykturer eller åka lite längre för att nå världsberömda dykplatser vid Koh Tao. Man kan även utbilda sig och ta ett dykcertifikat på plats.

Resa hit: När du väl kommit till Thailand så är det inte alls svårt att ta sig till Koh Phangan. Det allra enklaste sättet att ta sig till Koh Phangan är att flyga till Koh Samui flygplats. Från städer som Bangkok, Phuket, Pattaya och Chang Mai att nämna några. Du kan välja mellan direktflyg till Koh Samui och båt, egen bil, tåg eller någon form av taxiservice och båt i slutändan.

Koh Samui

En av Thailands mest populära semesteröar. Upptäck fantastiska stränder, snorkla i den magiska världen under vattenytan, vandra i tropisk regnskog eller upptäck kulturella sevärdheter.

9. Koh Samui

Ön är ganska liten och det tar bara en timme att åka runt Koh Samui. Den som är intresserad av sol och avkoppling med extra inslag i semestern så som dykning, snorkling, golf, djur, massage och nattmarknader har allt att vinna på en semester till Samui. Koh Samui kallas för ”kokosnötsön” på grund av dess många kokosnötsodlingar. Ingenting i fruktväg går att jämföra med att äta frukten där den kommer ifrån. Vattnet utanför Koh Samui är en del av nationalparken Ang Thong, med ett korallrev som sprudlar av liv och är perfekt för dykning.

Det är inte svårt att finna hotell på Koh Samui. För familjer kan det vara skönt att välja någon av orterna där man har allting på gångavstånd medan den som rest till Thailand för att slippa kommersiella ingredienser hellre satsar på något mer avlägset. På kvällarna finns det mycket roligt att roa sig med. Utelivet på ön består utav lite livligare barer, men även en och annan mindre nattklubb. Det fina är att Koh Samui erbjuder något för alla. Den största och mest populära stranden är fem kilometer långa Chaweng Beach, där du hittar allt från vattensport och strandmassage till shoppinggator, barer och restauranger. På östkusten ligger Silver Beach. Här är det lugnare, med mindre folk. Och vattnet är kristallklart, vilket gör att du kan snorkla direkt från stranden.

Resa hit: När du väl kommit till Thailand så är det inte alls svårt att ta sig till Koh Samui. Inrikesflyg hit från Suvarnabhumi Airport i Bangkok eller från Phuket Airport. Du kan också flyga till Suratthanis flygplats på fastlandet. Det är flera dagliga avgångar, men dessa är ganska ofta fullbokade under högsäsongen, gör din bokning tidigt för att vara säker på att få en plats. Från denna åker man buss, minibuss eller taxi till färjan i Donsak. Du kan köpa färjebiljetten när du kommer fram till färjeläget.

Koh Tao

Här kan du se fram emot ljumma vatten, vackra stränder, god mat och spännande äventyr för alla åldrar.

10. Koh Tao

Namnet betyder ”Sköldpaddsön” och tack vare det rika undervattenslivet är Koh Tao ett av Thailands mest populära resmål för dykare och snorklare. Ön användes en gång som ett fängelse för politiska fångar, men idag vill den som kommit till Koh Tao knappast fly platsen. Ön har en storslagen natur med spektakulära klippor och frodig grön djungel. På Koh Tao går det att bo bekvämt, men utifrån att ön är en relativt orörd plats bör du inte förvänta dig exakt samma typ av standard och turistliv som man kan finna på andra håll i Thailand. På västkusten hittar du det största utbudet av restauranger och nöjesliv. Den mest populära stranden är Siaree Beach, där du hittar allt du behöver under semestern i form av boende, dykcenter, restauranger, barer, shopping och mer därtill. Stranden Mae Haad Beach ligger lite längre söderut och har en mer avslappnad atmosfär. Det är enkelt att bege sig på båtturer till närliggande platser. Många väljer att åka till ”full moon party” på Koh Phangan som erbjuder en alldeles unik upplevelse.

Resa hit: Du tar dig till Koh Tao med färja som går flera gånger per dag. Antingen med båt söderifrån via Koh Samui och Koh Phangan som är två öar söder om Koh Tao. Då tar man färjan ifrån Donsak som är på fastlandet. I annat fall tar man färjan från staden Chumphon väster om Koh Tao.

Koh Kho Khao

Koh Kho Khao är en lugn och idyllisk ö i Thailands Phang Nga-provins. Drömmer du om om långa promenader och vita stränder att få utforska själv? På Koh Kho Khao kan du gå länge utan att möta en enda människa!

11. Koh Kho Khao

Straxt norr om Khao Lak ligger Koh Kho Khao. Ön Kho Khao (koh betyder ö på thailändska) kännetecknas av platta sanddyner som drar in de flesta besökare. Solnedgångarna är också helt spektakulära. Denna ganska okända ö ger total avkoppling utan jobbiga strandförsäljare och pulserande nattliv, det enda du hittar är några få butiker vid den lilla hamnen. Att ta sig runt på Koh Kho Khao är lätt. Det finns bara en huvudväg från den lilla båthamnen i Baan Pak Koh till nordkusten. Det finns resorter på ön, varav flera riktigt fina med pool och fina bungalows, men de ligger ganska långt från varandra. Utan trängsel och stränderna nästan helt för dig själv, vad mer behöver man? På Koh Kho Khao finns ett stort antal vilda djur, inklusive havssköldpaddor som bor på stränderna mellan november och februari. Det finns också det vackra Toan Thong-vattenfallet att besöka, olika tempel och de pittoreska fiskebyarna. För den som söker både lugnet och mer liv och rörelse på samma semester är ett tips att kombinera några dagar på Koh Kho Khao med en vistelse i närliggande och mer livliga Khao Lak på fastlandet.

Resa hit: Ön ligger cirka 2,5 mil från Khao Lak. För att ta dig till Koh Kho Khao måste du först ta dig till Khao Lak. Det finns många sätt att ta sig till Khao Lak, men det enklaste sättet är att ta en taxi från Phuket flygplats. Sedan en färja från Bang Niang Pier till Koh Kho Khao som inte tar längre tid än ca tio minuter.

Koh Samet 

Drömmer du om bortglömda skatter i ett varmt paradis? Då ska du besöka Koh Samet! Ön är liten och det är därför enkelt att promenera omkring mellan de olika stränderna, upptäcka nya restauranger eller njuta av eldshower på kvällarna.

12. Koh Samet 

Det här är en ö som tillhör en nationalpark, det finns legender som hävdar att det finns gömda piratskatter runtom på ön. I och med att det här är en del av nationalparken Khao Laem Ya-Mu Ko Samet så måste man betala en inträdesavgift på några få hundra baht. Ön ligger bara cirka 200 kilometer från Bangkok i den thailändska gulfen, som erbjuder vita stränder och kristallklart vatten. Det lockar till bad, snorkling och dykning, även för lokalinvånarna själva som har destinationen som tillflyktsort. Koh Samet har på senare år utvecklats något till att kunna ta emot turister på ett bra sätt, men ön har ännu inte överexploaterats (tack och lov) och det gör att man känner av den genuina semesterkänslan. På ön så kan man bo på lyxhotell, vandrarhem eller i enkel bungalow vid stranden. Det finns tillräckligt med restauranger och strandbarer för att få känslan av att det alltid finns något att göra om man är sugen på det, och samtidigt allt det där sköna som ger en lugn och behaglig semester för den som vill sola och bada. Det finns cyklar att hyra på ön men det är inte helt enkelt att cykla runt så man kanske inte ska med en typisk “cykelsemester”. Det finns även organiserade dykutflykter med båt som tar dig ut till fantastiska rev. Man kan också ge sig på sporter som vindsurfing och kanotpaddling.

Resa hit: En stor fördel med Koh Samet, är närheten till Bangkok som bara ligger runt två-tre timmar bort med bil. Destinationen passar dig som reser och vill upptäcka en del av Thailands ö-värld utan att behöva flyga inrikes eller resa så långt. Bil eller buss från Bangkok, och därefter 25 minuters båtresa över till Koh Samet från hamnen till Ban Phe-piren i Rayong. Speedboat går snabbare men kostar lite mer.

Krabi 

Området Krabi ligger längst söderut på det thailändska fastlandet. Den största semesterorten är Ao Nang, och det finns många fina öar i närheten som Koh Lanta och Koh Phi Phi som båda är populära bland resmål.

13. Krabi 

På den södra delen av Thailands östkust hittar vi Krabiregionen. Här kommer du att möta både orörd natur och välbesökta stränder. I Krabiprovinsen bor det omkring halv miljon människor. I Krabi stad är antalet invånare cirka 30 000. Krabi stad är centralorten men de flesta turister väljer att bo vid någon av de vackra stränderna runtom kärnan av Ao Nang, antingen på resorts, hotell eller i bungalows. Nästan överallt finns det utbud av restauranger och barer där man kan njuta av färsk mat direkt från havet eller rätter som man känner igen hemifrån. Vattnet i Krabi är klargrönt och det finns gott om korallrev med goda möjligheter att få se olika fiskar och andra havsdjur. Du kan snorkla, dyka, se vattenfall, klättra, paddla eller bara njuta av de vackra stränderna. Det går kan även att segla eller boka båtutflykter för att ta sig till närliggande utflyktsmål.

Resa hit: Enklast tar du dig hit med flyg från Bangkok, vilket tar ungefär 80 minuter. Det går också åka med bil eller med båt från Phuket. Från flygplatsen tar du en taxi eller busstransfer till din utvalda ort, som allt som oftast går att arrangera genom det hotell man ska bo på.

Phi Phi öarna

Koh Phi Phi ligger mellan Phuket och Krabi. Eftersom ön ligger långt från de stora flygplatserna så slipper man också mycket charterturism.

14. Phi Phi öarna

Phi Phi-öarna, är sex till antalet, men det är endast huvudön Koh Phi Phi Don som är permanent bebodd. Det innebär att de övriga fem öarna är betydligt färre turister. Gemensamt för de mindre öarna är att de har vackra korallrev för snorkling och dykning. När man åker till hit ska man verkligen ta chansen att upptäcka de olika öarna och stränderna. Koh Phi Phi ödelades under tsunamin 2004, men idag har man byggt upp det mesta på nytt, och numera gäller särskilda regler för byggnationer för att behålla öns naturliga charm. Dem allra flesta som vill resa hit är singlar, par eller familjer som vill njuta av vyerna, vattnet, god mat, nattliv eller olika thaiboxningsevenemang. Denna destination är inte för dig som önskar större utbud av shopping och marknader. Den östra delen av huvudön är mer för den som gillar fest, medan den västra delen är mer lugn och stillsam. Om man åker hit för att koppla av så ska man alltså se till att välja ett boende på den västra sidan. Det finns olika utbud av boende, där man kan välja på att bo mer eller mindre bekvämt på ön. Varje typ av boende har sin prisklass och generellt sett så kan man säga att de finare hotellen med pooler är lite dyrare än motsvarande typ av hotell på fastlandet.

Söderut från Phi Phi Don ligger Koh Phi Phi Leh, där strandscenerna i filmen The Beach spelades in. Hit kan man åka på dagsutflykter för att snorkla och vandra. Ett tips är att åka med longtail båt, för att komma i land i grundare vatten på mer oexploaterade ställen. Många gånger så kan man behöva simma den sista biten, vilket kanske känns igen som äkta “Robinson” anda? Bäst att packa med en ”water proof bag” för elektronik?

Resa hit: För att ta sig till ön så måste man åka med båt från fastlandet, enklast gör du det med speedboat som tar ca 1,5 h från Phuket, Koh Lanta eller Ao Nang. Det går också färjor som tar något längre tid. Båtar går från Phuket och Krabi med flera avgångar per dag. När man ankommer från fastlandet till denna ö så anländer man till Tonsai Bay som ligger på huvudön Phi Phi Don.

Prenumerera på Nyhetsbrev

Vill du få e-post när vi publicerar nya inlägg på hemsidan? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

Bli Premium

Med ett Premium-medlemskap får du tillgång till alla låsta artiklar på happytravels.se. Du slipper också annonsering från Google. Medlemskapet betalas med en engångskostnad och gäller obegränsad tid.

** Glöm inte att du tjänar EuroBonus-poäng på transaktionen om du betalar medlemskapet med ditt SAS American Express kort eller SAS Mastercard kort.


Upptäck mer från happytravels

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Skriv en kommentar

Dy kanske också gillar

Upptäck mer från happytravels

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa