Flyg gratis världen över med poäng från dina vardagsinköp
Reseblogg för poängsamlare
Inflationen har slagit nya rekord och bolånen har stigit. Det känns som om att just nu är de stora diskussionsämnena att få ner kostnaderna och att få mer tid i vardagen till det som gör en lycklig. Att få tid över till annat (resor, träning, återhämtning eller vad det kan vara). För att lyckas med bättre ekonomi och mer tid över till annat, krävs många gånger att behöva offra mer tid till jobbet för att få ut mer varje månad, vilket gör att ekorrhjulet är igång. Det är också populärt att göra tidsbudgetar, strukturera upp sin ekonomi och sina dagar med Excel-ark, appar och utvärderingar. Men om man behöver jobba mer, lägga extra tid på planera sitt liv i ett Excel-dokument eller ta hjälp av appar för att ”effektivisera” eller ”strukturera” sitt liv, och fortsatt har höga utgifter varje månad, vad hjälper det då?
Genom att vara smartsnål-konsument, kan du spara många slattar som försvinner i tomma intet varje månad. Dessutom, kan du samla poäng på alla vardagsinköp du redan gör idag (mat, drivmedel, kläder) genom att använda dig av ett SAS kreditkort (SAS Mastercard eller SAS American Express kort). Med något av dessa korten, samlar du EuroBonus-poäng på alla transaktioner du gör med kortet, och kan därför maximera nyttan och nå en gratis resa på kortast tid. Flyg gratis med hela familjen med SAS EuroBonus, kanske i Business class?
Nej, det behöver man faktiskt inte. jag och min make flyger 1-2 gånger varje år på någon lyxig tropisk resa i Business class, utan att betala för resorna. Poängen samlar vi ihop från våra vardagsinköp (inköp som vi ändå hade gjort). Alternativen för att tjäna poäng till gratis flygresor har fullkomligt exploderat, tjäna poäng allt från matinköpen, bolånet till hemförsäkring och att tanka bensin. Flyg gratis med hela familjen – låter det omöjligt? Det är det inte!
Detta är verkligen ett life-hack. 2019 skaffade vi ett SAS Amex premium kort för att få uppleva en flygresa i Business Class. Vi samlade ihop drygt 120.000 poäng under ett år och vi betalade 100.000 poäng för en bonusresa till USA i Business class, samt drygt 1000 kr i skatter per person. Eftersom vi spenderade 150.000kr på vårt American Express kort, behövde vi endast betala poängpriset för 1 person, och på så sätt fick vi resan för halva poängpriset.
* Med gratis menas att du betalar flygbiljetten med dina insamlade poäng från dina vardagliga inköp. Utöver det så tillkommer flygskatt och bokningsavgift, vilket brukar landa på omkring 1000-2000 sek per person. Bokningsavgiften är gratis om du bokar online med SAS-flighter. Om du bokar bonusresa med något annat flygbolag inom Star Alliance (26 olika flygbolag), betalar du en bokningsavgift på 450kr (oavsett om du bokar online eller ringer in och bokar bonusresan). Flygskatten räknas ut beroende på vilket kabinklass (ekonomi, Business eller First) samt hur lång sträcka du flyger.
I vår familj använder vi främst SAS EuroBonus där det finns flest möjligheter att tjäna in poäng snabbt. För att samla EuroBonus-poäng på alla transaktioner som görs i vardagen behöver du ett SAS kreditkort (SAS Mastercard eller SAS American Express kort). Vi använder oss alltså av SAS Amex kortet, då man kan resa 2 personer för poängrpriset av 1 (50% poängrabatt). EuroBonus är ett program med stor möjlighet att boka resor även i Business och First class. Vi använder oss också av ett renodlat American Express kort (Green, Gold, Platinum), där man samlar Amex-poäng i stället (Membership Rewards), vilka man bl.a. kan använda att boka resor inom One world Alliansen.
Smartsnåla tips på hur du sparar pengar varje månad
SAS American Express Premium kort
SAS American Express Elite – kortet som ger dig möjligheten att få 2st 2for1 vouchers (50% poängrabatt) varje år
Genom att exempelvis skaffa dessa kort och uppnå spenderingskravet på 150.000 får du din 50% poängrabatt. Vi gör ett räkneexempel: Skaffar du både SAS Amex premium + SAS Amex Elite kortet får du ihop 18.000 poäng bara på välkomstbonusarna. Om du spenderar 150.000kr på premium kortet tjänar du automatiskt 22.500 poäng (15 poäng per 100kr) och med en spend på 300.000 kr med Elite kortet tjänar du 60.000 poäng. 18 + 22.500 + 60.000 = 100.500 poäng (och 3st 2for1 vouchers). Det räcker exempelvis för 2 personer till en resa till USA i Business class (med 2st vouchers). En voucher blir över som du kan boka bonusresa med året därefter när du samlat ihop mer poäng. Du kan läsa mer om EuroBonus och hur du bokar bonusresor på eurobonuspoang.se
Därmed blir det lättare att få ihop poäng till att boka en bonusresa! Det som förr kallades familjekonto kallas idag Point Sharing Group. Detta tar poängsamling till ytterligare en nivå, att komma närmre sin drömresa. Om ni är flera personer i en familj eller goda vänner som samlar EuroBonus-poäng kan ni ha en Point Sharing Group för upp till åtta personer och på så sätt samla poäng på ett gemensamt konto. Alla poäng ni tillsammans tjänar in hamnar på det kontot oavsett om det är genom vardagsinköp, flygning eller hotellbokningar osv. Lägg till både familj och vänner. Läs mer om Point Sharing Group
Att minska elförbrukningen och elkostnaden på olika smarta sätt är något som legat i hetluften dem senaste två åren, sedan elkrisen och kriget i Ukraina. De senaste årens extremt höga elpris har gjort att många hushålls ekonomi varit på bristningsgränsen. Om du byter elavtal till elbolaget Tibber kan du med timpris sänka dina elkostnader. Genom en översiktsvy kan du se timpriset på din el kommande dygn, vilket innebär att du kan planera när det är bäst tid ekonomiskt att exempelvis köra diskmaskin och tvättmaskin. Tibber synliggör din elförbrukning och du kan se vilka bovar som drar mycket el.
Om du hellre vill fokusera på möjligheten till att kunna resa gratis, kan du tjäna lätta EuroBonus-poäng till bonusresor genom att byta elavtal till Fortum. Just nu får du 13 000 SAS EuroBonus startpoäng under första året när du som ny kund tecknar elavtal med Fortum. Du kan läsa mer om EuroBonus och hur du bokar bonusresor för dina poäng på vår andra hemsida eurobonuspoang.se
För många är en varm dusch ett avkopplande sätt att starta eller avsluta dagen på. Något som kan leda till en hög vattenkonsumtion. I kartläggning Vattenbarometern framgår det att den genomsnittlige svensken dagligen spenderar mellan sex till tio minuter i duschen. Därmed tar man de längsta duscharna i Norden. Varannan svensk är dock beredd att korta ner sina duschar för att minimera sin vattenförbrukning.
Det som främst drar energi i ett hushåll är uppvärmning av vatten och värme. Sänk värmen inomhus ett par grader och ta på de mysiga tofflorna och den stickade tröjan. Varje grad som du sänker temperaturen inomhus minskar elförbrukningen med omkring 5% påstås det. Ska du inte vara hemma? Då kan du sänka värmen ytterligare. Exempelvis så ger Tibber smarta lösningar så att du på ett enkelt sätt kan ändra inställningar i hemmet.
Kör tvättmaskinen full och på så låg temperatur som möjligt utan att tumma på renheten. Lufttorka tvätten om du kan. Vad har din diskmaskin för olika program? det kan vara svårt att veta vilket program som gör disken helt ren utan att dra onödigt mycket energi. Eko-programmet brukar ofta ta mycket längre tid än andra program, och ofta räcker det med att köra något snabbprogram som gör disken lika ren men med mindre energi.
Har du bytt ut dina gamla lampor till LED-lampor? Om inte, är det dags att göra det. Hitta vilken sockel lampan har och jämför pris på utbyteslampa. Undvik stand-by lägena på prylarna. Dra ut laddare ur uttag som inte används. Bryt strömmen helt. Om inte annat för att skydda mot brand.
✅ Inga reklamannonser
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid.
Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig nedan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.
✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid.