Tips för att förebygga lock för öronen när du flyger

 

Får du lock eller ont i öronen under eller efter flyg? Förebygg irriterande tryck i öronen med dessa tips

Vissa resenärer får lock och ont i öronen när de flyger. En del får lock även efter flygningen. Vissa personer kan påverkas mer av förändringarna av lufttrycket medan andra inte påverkas alls. Det är individuellt hur luften passerar kanalen örontrumpeten. En del personer får ont i öronen vid flygning. Lock i öronen kan ofta sitta kvar längre när örontrumpeten är igentäppt, det uppenbarar sig oftast när du är förkyld eller fått en allergi. Det kan då oftast göra mer ont än vanligt. Det är inte bara bebisar som känner av tryckförändringen vid start och landning. Alla påverkas! Och det är viktigt att tryckutjämna för att inte skada trumhinnorna.

 

Varför får man lock för öronen när man flyger?

När flygplanet ska lyfta eller landa förändras lufttrycket runt omkring dig, medan örontrumpeten, som oftast är stängd, behåller samma tryck mellan dina öron. Det ploppande ljudet uppstår när örontrumpeten öppnar sig, och låter trycket övergå till samma nivå som det i omgivningen. Men i bland sitter locket kvar, trots att du tar ett fast grepp om näsan och blåser allt du orkar. Det beror på att örontrumpeten är igentäppt, ofta när du är förkyld eller allergisk, och kan göra riktigt ont. I bästa fall. I värsta fall kan detta punktera din trumhinna. Om trumhinnan skadas riskerar dessutom blod att läcka in i utrymmet bakom den. Enligt många doktorer är riskerna att skada trumhinnan så pass stora att många läkare avråder från att flyga med täppt näsa.

 

Tips för att förebygga lock för öronen

Lock för öronen är ett ovälkommet resesällskap. De goda nyheterna när det gäller tryck i öronen på flygplan är att du aktivt kan göra något åt det. Öronpressningsövningar är ett bra sätt att minska eller bli av med den obehagliga känslan. Men det finns också andra sätt att motverka tryck i öronen.

  • Håll din mun stängd
  • Håll ihop näsborrarna med tummen och pekfingret
  • Stäng munnen och håll för näsan med fingrarna och pressa upp luft genom öronen
  • Rör långsamt käken och ansiktsmusklerna fram och tillbaka.
  • Tugga tuggummi långsamt eller sug på en godisbit under en längre tid.
  • Gapa ibland och öppna munnen långsamt.
  • Svälj mer intensivt när du äter eller dricker.
  • Använd speciella öronproppar som hjälper till att utjämna trycket.
  • Använd en speciell nässpray som hjälper dig att andas och utjämnar trycket.
 

Utför Toynbee-manövern (vid start)

Kläm ihop näsan och ta några klunkar vatten samtidigt för att balansera örontrycket. Att lätta på trycket i näsan är bra, men med den här tekniken minskar även trycket i öronen.

Utför Valsalva-manövern (vid landning)

Kläm ihop näsan och andas försiktigt ut luft genom näsan med stängd mun för att få locket för öronen att ”poppa”. En bra teknik för att lätta på trycket bakom näsan.

Tryckutjämna

Du tryckutjämnar genom att stänga munnen och hålla för näsan med fingrarna. Sedan pressar du luft upp genom örontrumpeten genom att blåsa, eller försöka trycka ut luft genom näsborrarna, utan att släppa ut luften ur munnen eller näsan.

Småprata

Genom att öppna och använda munnen aktiverar du örontrumpeten. När du tröttnar på det kan du prova att gäspa (låtsasgäspningar funkar också bra).Gäspa, prata, eller ta till det gamla hederliga knepet: tugga tuggumi. Att öppna munnen kan aktivera örontrumpeten och få den att öppna sig. Har du ingen att prata med kan du prova att mima och röra på käken från sida till sida.

Tugga tuggummi, drick, eller svälj

Att tugga och svälja hjälper också till att aktivera örontrumpeten. Ett vanligt knep är att suga på en karamell, vilken även får dig att svälja med jämna mellanrum. Annars brukar en dryck, ett tuggummi, eller vanligt saliv också göra jobbet. Drickandet och sväljandet hjälper oftas örat att tryckutjämna. Detsamma gäller för små bebisar, ge dem flaskan under start och landning då det hjälper deras trånga hörselgångar när dem sväljer.

Använd nässpray

Använd en långtidsverkande avsvällande nässpray. Spraya 30 minuter före start och 30 minuter före landning för optimalt skydd. Det är inte säkert att sprayen helt hjälper mot lock för öronen. Däremot kan den göra det lättare att bli av med locket. På så sätt minskar smärtan och risken för trumhinneskador. Speciellt för barn är det bra med nässpray, i synnerhet om man vet att barnet är det minsta förkylt. Annars gäller samma sak för barnet, svälj genom att dricka. Avsvällande nässpray finns receptfritt på apotek.

Använd öronproppar

Det finns specialöronproppar som lindrar smärtan av stigande kabintryck särskilt framtagna för flygresor. Dessa tryckutjämnar med hjälp av ett tryckreglerande filter, som gör att du slipper smärta vilket minskar obehaget i dina öron. De allergivänliga öronpropparna EarPlanes är till exempel utformade för att reglera lufttrycket. Du kan ofta köpa dem på flygplatsen eller på välsorterade apotek.

Använd en varm handduk

En gammal klassiker. Minns ni? Flygvärdinnorna kom med varm handduk och kopp till örat till barnen som grät på flyget. Dem senaste åren har jag dock inte sett denna typ av service från kabinpersonalen. Håll en varm handduk mot örat för att öppna örontrumpeten, vilket minskar trycket. Det kan få den igentäppta örontrumpeten att öppna upp och släppa ut det uppbyggda trycket.

 

Lock för örat som inte släpper

Det kan hända att du får ett lock som inte släpper även många timmar efter flygningen. Det kan kännas riktigt obehagligt och du kan få en känsla av att dina hörsel har skadats. Oftast är det inga problem och ger med sig efter ett tag. Hur länge trycket i öronen varar efter en flygning varierar från person till person. För vissa personer försvinner trycket så snart de landar, medan andra resenärer känner av obehaget i några timmar eller dagar. Om örat är stängt efter en flygning brukar enkla åtgärder som att utjämna trycket, dricka mycket vätska och svälja ofta hjälpa.

Om du fortfarande har lock för öronen efter flygresan kan du prova Valsalva- eller Toynbee-manövrarna igen. Om inte detta fungerar, kan du placera huvudet över en skål med kokande vatten med en handduk över. Att tillsätta några droppar lavendelolja eller eukalyptus kan hjälpa till att minska smärtan. Men om du upplever att problemet inte släpper kan du behöva uppsöka läkare. Om locket för örat inte försvinner kan det också bero på att det finns en vaxpropp i din hörselgång.

Dela inlägg

Dela inlägg

Har du ett Nyhetstips inom poängvärlden, eller tips på Erbjudanden som du vill ska publiceras på happytravels som andra poängsamlare kan ta del av? Skicka ett mail.

Reseerbjudanden
Kampanjer

happytravels.se är en gratis icke officiell blogg för poängsamlare och har ingen koppling till SAS EuroBonus-programmet.