Tips för att spara pengar när du bokar resor

 

Det behöver inte låta för bra för att vara sant

Många frågar oss hur vi kan ha råd att resa billigt och så mycket, speciellt lyxigt i Business class. Kommentarer så som – ”det går bra nu” brukar komma med jämna mellanrum från kollegor och bekanta. När jag försöker förklara att jag i princip reser gratis, förutom att jag betalar för flygskatten, viftas samtalsämnet ofta bort och de verkar tro att jag försöker sälja in någon slags falsk marknadsföring. I samma stund när jag berättar att det beror på att man måste inneha ett SAS kreditkort för att kunna resa gratis, brukar dem sluta lyssna (kreditkort är inget uppskattat i Sverige). I början var jag själv väldigt exalterad över hela konceptet och ville gärna berätta för andra att man inte behöver betala för sina flygbiljetter när man ska ut och resa. Nu för tiden är jag aldrig påstridig kring ämnet, och vill människor betala för sina flygbiljetter och tror att jag försöker lura dem så gör inte det mig något, desto fler tillgängliga bonusplatser att boka i Business class till oss andra poängjägare 🙂

 

Samla bonuspoäng med kreditkort

För några år sedan började jag och min make strategiskt att använda oss av kreditkort för att kunna boka bonusresor. Det kan vara lite svårnavigerat i början vad som är vad och hur man samlar poäng, men man lär sig rätt fort hur det hela fungerar om man har intresse för det, vilket vi har. Det är enkelt att jaga poäng bara man vet hur man ska tänka. Jag har delat med mig av alla tips och tricks här på hemsidan som du kan ta del av. Jag länkar några exempel nedan:

eurobonuspoang.se: En Guide för att samla EuroBonus-poäng till resor världen över
eurobonuspoang.se: Vägen till en gratis EuroBonus-Resa

 

SAS kreditkort – SAS Amex & SAS Mastercard

Om du skaffar något av korten, kommer alla dina köp omvandlas till EuroBonus-poäng, som ger oss möjligheten att resa. Kom ihåg att endast handla på kredit för en summa som du redan har ditt bankkonto, så att du inte handlar för mer pengar än vad du äger och därmed har möjlighet att betala när fakturan kommer.

SAS Mastercard premium kort, är positivt för dig som oftast flyger till destinationer dit SAS flyger. Har du en spendering över 320.000 sek per år på kortet, blir du automatiskt Fly premium och det leder till att du kan uppnå Guld- och Diamantstatus endast genom att spendera på kortet. Med en sådan statusnivå kan du boka SAS Business världen för poängpriset i ekonomi utan kostnad. Det är just själva Fly Premium rabatten (ej att förväxla med poäng) som endast kan appliceras på en SAS flygning. Du kan inte kombinera Fly Premium rabatt med 2för1 rabatt från SAS American Express.

SAS American Express korten däremot, har en annan fördel. Om du uppnår ditt spenderingskrav under ett kalenderår (de olika korten har olika villkor), så kan du boka bonusresa för halva poängpriset, 50% poängrabatt. Det vill säga att reser ni 2 personer betalar ni bara för 1. Med 50% poängrabatt kan du flyga med alla partnerflygbolag inom Star Alliance och är alltså inte låst till enbart SAS flygningar som Fly premium rabatten.

Innan vi skaffade SAS American Express kort gjorde vi alla inköp med ett vanligt Swedbank kort. Det genererade aldrig någonting tillbaks. När vi nu i stället gör alla våra inköp med SAS American Express kort och tillhörande extrakort (gratis), så tjänar jag poäng per varje krona jag spenderar. Jag kan själv välja om jag vill använda poängen till resor, hotell, hyrbil eller andra förmåner inom EuroBonus-programmet. Jag får någonting tillbaks för att jag använder kortet på mina köp helt enkelt. Svårare än så är det inte om du inte vill.

 

Lyckade bonusresor i Business class under åren som gått

Poängpriserna och flygskatten avser 2 personer för bonusbiljetter i Business class. Vi har använt 50% poängrabatt (2for1 voucher) från vårt SAS American Express premium kort på samtliga bonusresor nedan, förutom poängresan till Manchester.

Poängpris och flygskatter för 2 personer tur och retur + 2for voucher

2021. ARN – Zanzibar. flygskatt 3120kr (105.000 poäng) (inställd pga Covid-19)
2021. ARN – Cypern. flygskatt: 970kr (60.000 poäng)
2022. CPH – Manchester. flygskatt: 1220kr (96.000 poäng) (SAS go + SAS Business)
2022. ARN – Miami. flygskatt: 2814kr (100.000 poäng)
2023. CPH – Cancun. flygskatt: 4710kr (130.000 poäng)
2023. ARN – St Vincent och Grenadinerna. flygskatt: 4484kr (165.000 poäng)

 

eurobonuspoang.se: Läs mer om våra poängresor
eurobonuspoang.se: Guide – ”Sweet Spots” Med EuroBonus
eurobonuspoang.se: Guide – Bonusresa I Business Class & First Class

Bonusresor är dock inte helt gratis. Du kommer alltid att behöva betala flygskatt och eventuell bokningsavgift när du bokar bonusresor för dina EuroBonus-poäng. Flygskatten varierar beroende på hur långt du flyger och i vilken kabinklass, det brukar landa på omkring 500 sek -2000 sek per person. Bokningsavgiften på bonusresor med flygbolag inom Star Alliance ligger på 450 sek/ person och för rena sas flygningar är bokningsavgiften gratis om du bokar själv online.

 

Res inte under lovdagar och lov

Resa billigare för pengar

Försök att hitta datum som automatiskt blir billigare när inte alla andra ska ut och resa. Måste du verkligen flyga en helg? Veckodagar är generellt billigare. Under lov är resorna alltid dyrare och du kan hitta resor till halva priset eller mindre när det inte är lov. Åker du dessutom direkt efter lov och ledigheter så kan du hitta riktigt prisvärda resor. Ta exempelvis perioden mellan jul- och nyårshelgen och sportlovet. Under den tiden kan du hitta riktiga klipp.

Resa med EuroBonus-poäng

Att lyckas hitta bonusbiljetter under lovdagar och lov, är mer tur än skicklighet. Alla vill åka dessa datum så det gäller att hänga på låset när biljetterna släpps samma dag i så fall. Annars rekommenderar jag att försöka hitta bonusplatser andra dagar under året. Är man fler vuxna eller barn i familjen blir det något krångligare att hitta bonusbiljetter på samma flygning om alla ska kunna åka Business class, då får man satsa på ett resmål med något partnerflygbolag som släpper mer än 2 st business platser per avgång. SAS har barnrabatt 50% 2-11 år. För resor med Star Alliance reser barn under 2 år gratis. Över 2 år gäller ordinarie pris. Alltså ingen barnrabatt hos partnerflyg inom Star Alliance. Och har du samlat ihop 50% poängrabatt kan ni komma iväg på en exotisk resa för färre poäng. Du kan läsa mer om att boka bonusbiljetter som barnfamilj på eurobonuspoang.se

 

Spara tusenlappar genom att se över dina månadsutgifter

Behöver ni två dyra bilar i familjen, även fast ni mest åker mellan jobb och hem? Hur många abonnemang har ni för att streama serier och filmer egentligen? Är alla verkligen nödvändigt? småhandlar du i stället för att storhandla? Struntar du i att laga matlådor och köper lunch på stan flera gånger i månaden? Och hur var det med antal kaffeköp på stan? Du kommer antagligen att kunna sänka dina månadskostnader med flera tusenlappar varje månad, precis som vi gjort. Vi har valt bort sådana exempel jag skrivit ovan, och vi sparar i stället minst 2.000 sek vardera till resekonto varje månad, och om det blir någon skatteåterbäring går även den in på resekontot. Det blir omkring 50k varje år sparat enbart till hotell och fickpengar till resor, eftersom att vi aldrig betalar för våra flygbiljetter utan använder våra EuroBonus-poäng till bonusresor.

eurobonuspoang.se: SAS EuroBonus – kom igång

Använd och jämför olika resesidor hotellsidor innan du bokar

Boka billigare för pengar

Flera av de olika resesidorna erbjuder både smidiga sätt att hitta kombinationsresor och även möjligheten att på ett enkelt sätt se vilka dagar det är absolut billigast att åka. Du kan välja en månad du vill åka och vart och via en kalendervy ser du sedan vilka datum som biljettpriserna är absolut billigast. Både Skyscanner.com, Expedia, Tripadvisor och Momondo har dessa funktioner som du kan använda dig av. Ska du boka hotell? Jämför samma hotell på olika sidor, och boka hotell med gratis avbokningsalternativ för att undvika onödiga utgifter om något skulle inträffa, läs mer om det i denna artikel.

Boka för poäng

Bonuspoängen kan man välja om man vill nyttja till att åka i ekonomi, Business eller first Class, och inte helt oförutsägande så kan du såklart åka fler resor om du väljer att nyttja dem i ekonomi då det kostar färre poäng. Det beror helt på vad du önskar. Ska du boka bonusresa med sas som flygbolag använder du deras egen sökmotor när du bokar bonusresor. Vill du i stället flyga med något annat flygbolag inom Star Alliance, behöver du i stället söka fram bonusresor genom dem, läs artikeln om hur du gör här.

 

Var flexibel

Tänk på att när du bokar via tredjepartssidor så finns det dolda avgifter och villkor för avbokning. Ett pris må se lockande ut men under själva bokningsprocessen så dyker det ofta upp den ena avgiften efter den andra, och till slut så är biljetten dyrare en hos flygbolaget. Det är alltså vanligt att kortavgifter, fakturaavgifter och bokningsavgift (administrationsavgift) tillkommer utöver flygbiljettpriset. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum och att kunna resa med kort varsel, så kan ibland sista minuten-resorna eller flygstolarna ge en riktigt bra deal.

Detsamma gäller för dig som vill boka bonusresa för poäng med EuroBonus. Är bonusbiljetterna slutsålda i Business class till Thailand dem datumen du tänkt att åka? Överväg att välja ett annat resmål i stället? Välj resmål utifrån vart det finns lediga bonusbiljetter? Zanzibar, Miami och Seychellerna brukar överlag ha gott om tillgänglighet på bonusbiljetter. Om du vill boka en bonusresa med Star Alliance och inte hittar några tillgängliga bonusbiljetter, prova också att söka ben för ben och utgång från olika Star Alliance hubbar (Huvudnav/ hemmabas) för att öka chanserna att hitta dina bonusbiljetter.

 

Sammanfattning

Det är inte mycket som slår glädjen av att resa. Här kommer avslutningsvis några konkreta tips som du kan använda dig av när du bokar och planerar din resa för pengar kontra bonusresa för poäng.

Resa för pengar eller för poäng

 1. Skaffa ett SAS Amex kort. Du får välkomstbonus när du skaffar genom oss.
 2. Uppnå ditt spenderingskrav så att ni kan resa 2för1 med 50% poängrabatt
 3. Koppla alla dina kort till EuroBonus everyday
 4. Samla poäng på dina onlineköp genom SAS shopping portal
 5. Leta hotell och flyg separat då det oftast blir billigare
 6. Var flexibel med både datum och destination (speciellt om du vill boka bonusresa för poäng)
 7. Boka hotell genom Booking.com varje gång för att få tillgång till genius rabatt (den är guld värd)
 8. Välj hotell som erbjuder SAS kreditkort som betalning för att tjäna poäng på din vistelse
 9. Boka endast hotell med gratis avbokningsalternativ ifall något oväntat skulle inträffa
 10. Boka flyg och betala med ditt SAS kreditkort som betalning för att tjäna poäng
 11. Flyg till en närliggande och mindre flygplats om det blir billigare när du vill betala cash
 

Vi använder oss främst av Booking.com när vi bokar hotell

 

Få välkomstbonus när du skaffar ett American Express kort. Du kommer att genomföra ansökan direkt hos American Express med vår inbjudningslänk. För att ta del av erbjudandet om välkomstbonus när du skaffar kortet, är villkoret att du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 12 månaderna. Önskar du bli inbjuden med vår inbjudningslänk? Skicka ett mail och skriv vilket av korten du önskar få inbjudningslänk till.

happytravels.se har ingen koppling till American Express eller dess varumärke. 

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Skaffa Premium

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid.