Upplev KÖRSBÄRSBLOMNINGEN i JAPAN

Den rosa vågen av körsbärsblomning sköljer över Japan varje år

I Tokyo kan du skåda körsbärsblomningen i någon av stadens parker eller trädgårdar, till exempel Ueno Park, Shinjuku Gyoen, eller Yoyogi Park. Ueno Park är en av de populäraste platserna med över 1000 träd i sin allé . Shinjuku Gyoen har en vacker engelsk trädgård med mer än 400 träd av olika slag, medan Yoyogi Park är känd för sina livliga fester under trädkronorna med matservering och musik. Om du befinner dig i Japan från mitten av mars till slutet av april kommer du inte kunna undgå körsbärsblomningen. Du kommer också lägga märke till att invånarna firar de rosa vågen av körbärsblomning genom att lokala butiker, myndigheter och tågbolag använder inslagspapper i rosa kulör på sina lunchlådor, blommiga arbetskläder och diverse rosa varor och livsmedel med smak av körsbär.

När är bästa tiden för körsbärsblomning i Japan?

Blomningen börjar olika tider beroende på vart i landet du befinner dig. Det finns också olika typer av körsbärsträd vars blommor slår ut vid olika tider. Ofta börjar blomningen redan i januari i de sydliga öarna runt Okinawa medan säsongen på de större öarna Honshu, Kyushu och Shikoku börjar omkring mitten och slutet av mars. På den nordliga ön Hokkaido börjar säsongen i slutet av april/början av maj. Exakta tidpunkter kan också variera beroende på väderförhållanden.

Körsbärsblomning, symbolik och historia

Körsbärsblomningen, eller sakurablomningen som den kallas på japanska, är ett av de mest älskade naturfenomenen i Japan. Den symboliserar både skönhet och förgänglighet och har en stark historisk och kulturell betydelse i landet. Det är viktigt att notera att majoriteten av de japanska körsbärsträd som planteras runt om i världen inte är fruktproducerande sorter utan istället odlas för sina vackra blommor. Därför är det vanligare att se blommande träd än träd som bär frukt.

Körsbärsblomningen har en lång tradition i Japan historiskt. Under Heian-perioden (794-1185) blev blomningen av körsbärsträd alltmer populär bland aristokratin och hovet, där man anordnade blomsterfester kända som ”hanami”. Traditionen fortsatte sedan att sprida sig bland allmänheten och har förblivit en viktig del av japansk kultur. Körsbärsträdens blommor, faller snabbt från träden efter blomning, vilken har kommit att representera livets skörhet och skönhet för japansk kultur och symboliken återspeglas i japansk konst, litteratur och filosofi.

Tips på ROSA HOTSPOTS i Japan där du kan se körsbärsträden blomma

Yasukunihelgedomen i Tokyo

Blomningen officiellt anses ha börjat i Tokyo när ett av körsbärsträden blommar i Yasukunihelgedomen. Denna plats är en viktig religiös plats i Tokyo och är känt för sina vackra körsbärsträd. I Yasukunihelgedomen i Tokyo blommar Yoshino-körsbärsträd, som är den vanligaste sorten av körsbärsträd i Japan och är välkänt för sina vackra vita blommor. Dessa blommor är små och lätta och skapar ett imponerande skådespel när träden är i full blom.

Ueno Park

Ueno Park är som en dröm med sina långa alléer av blommande körsbärsträd. Parken har över 1.000 träd i olika sorter som samsas, och parken blir ett populärt resmål under blomningssäsongen.

Shinjuku Gyoen

I Shinjuku Gyoen kan du finna en fridfull oas mitt i stadens puls. Den vackra parken har olika sorter av körsbärsträd, vilket ger möjlighet till en längre blomningsperiod.

Chidorigafuchi

Vid Chidorigafuchi, intill Kejserliga palatset, speglar sig blommorna i den vattenfyllda vallgraven. Hyr en roddbåt och upplev blommorna på nära håll. 

Megurufloden i Tokyo

Vid Meguro-floden (Meguro-gawa) kan du vandra längs en pittoresk allé där omkring 800 körsbärsträd radar upp sig längs flodbanken. Under blomningen installeras lampor längs med floden, vilket ger ett varmt sken över omgivningen, medan marknadsstånd säljer tilltugg, dryck och souvenirer. Det kan ibland vara ganska mycket folk här men det är definitivt värt ett besök. Den närmaste stationen är Nakameguro, utmed ringlinjen Hibiya Line.

Digitala konstmuseet TeamLab Planet i Tokyo

I det digitala konstmuseet teamLab Planet på den konstgjorda ön Toyosu i Tokyo kan du se körsbärsblomning mellan 1 mars och 30 april. Via konstverket Floating in the Falling Universe of Flowers kan man uppleva hur blommorna förändras med årstiden. I ett annat konstverk Drawing on the Water Surface Created by the Dance of Koi and PeopleInfinity, vadar du fram barfota i vattnet med tecknade koifiskar simmande kring fötterna.

Nagano Takato Cherry Blossom Festival

I staden Ina i Nagano-prefekturen kan man vara med och fira körsbärsblomningen på Takato Cherry Blossom Festival, som är en av landets mest kända. Festivalen äger rum i slottsparken Takato där omkring 1.500 körsbärsträd strör rosa blomster bland alla som skådar detta fenomen. Många av träden planterades i slutet av 1800-talet, och de äldsta tros vara över 140 år gamla. Festivalen pågår större delen av april. På kvällen när det mörknar, tänds belysning på körbärsträden. Förutom att njuta av körbärsblomningen, finns det många möjligheter att prova olika japanska kulinariska specialiteter.

Kyoto

Under vårmånaderna är det många som besöker populära städer med vackra parker. Kyoto är ett populärt resmål, med många besökare. Området är stort och det finns många olika tempelområden att besöka, pilgrimsleder att vandra och utflykter att göra. Heian Shrine, som blev känd genom filmen Lost in Translation, är väl värt ett besök. Helgedomens trädgård med de ikoniska stenarna i vattnet, de blommande körsbärsträden är trevligt en perfekt vårdag. Vill man undvika stora folkmassorna i storstäderna kan man istället rikta blicken mot landets mindre orter, som till exempel Kakunodate, även känt som “Lilla Kyoto”. Här blommar körsbärsträden vanligtvis i slutet av april. Den mindre orten erbjuder autentisk samurajkultur, natursköna omgivningar med berg och sjöar och naturliga varma källor.

Slottspicknick i Osaka

Parkerna Kema Sakuranomiya och slottsparken i Osaka är två ställen där man kan njuta av körsbärsträd i tusentals. Slottet som uppfördes i slutet av 1500-talet omges av vallgravar och en vacker park – perfekt plats för en rosa picknick. Slottet bombades av amerikanska bombflygplan 1945 varpå exteriören restaurerats att efterlikna det under Edoperioden

Yoshino-berget

Yoshino-berget är Japans mest berömda sakura-destination där över 30.000 körsbärsträd breder ut sig och smyckar Kii-bergen med sin prakt av körsbärsblommor. Träden växer längs fyra sluttningar på olika höjd, vilket skapar en fantastisk effekt eftersom de blommar vid olika tidpunkter. Du kan också besöka tempel och helgedomar längs vägen och njuta av utsikten från olika utsiktsplatser.

Chureito-pagoden

En fem våningar hög pagod belägen uppe på en höjd med utsikt över Fuji och ett hav av rosa blommor. Det är här du hittar en av Japans vackraste platser, särskilt vid soluppgång och solnedgång, då ljuset skapar en magisk atmosfär. Att ta sig hit är inget för den late, ungefär 400 trappsteg upp till templet Arakura Sengen.

Arashiyama

Det här är ett distrikt i Kyoto som erbjuder en mängd sevärdheter och aktiviteter i kombination med körsbärsblomningen. Du kan strosa över Katsura-floden på Togetsukyo-bron, eller varför inte utforska bambulunden och parken med vilda apor eller besöka tempel och trädgårdar som Tenryuji och Daikakuji. Körsbärsträden längs stranden skapar en häftig kontrast mot den gröna bambuskogen i bakgrunden.

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Skaffa Premium

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Prenumerera på Nyheter och Tips! Välj om du vill få notis omedelbart, dagligen eller veckovis på nya inlägg. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Betalas med en engångskostnad på 49 sek & gäller obegränsad tid.